Prioriteti

Mostar: CIA se zanimala za Zračnu luku, SOKO i tvornicu bojnih otrova

Vijesti / Flash | 18. 01. 2017. u 07:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrhu prioriteta američke Središnje obavještajne agencije (CIA) i drugih vladinih institucija u bivšoj Jugoslaviji bili su mostarska Zračna luka, kompanija SOKO te tvornica za proizvodnju kemijskog naoružanja u Bijelom Polju koja je bila u rukama Jugoslavenske narodne armije, dok objavljeni dokumenti o posljednjem ratu govore o humanitarnoj krizi i riziku sukoba Hrvata i Bošnjaka tijekom dostavljanja humanitarne pomoći. Iako su otkrili tek malo detalja vezanih uz izvješća, zanimljivo je kako je prvi dokument koji je deklasificiran iz arhive CIA-e vezan uz ožujak 1947. godine.

Taj dokument, koji sadrži 16 stranica, govori o industriji u gradu na Neretvi i njezinim potencijalima.

Gotovo svi sljedeći javno dostupni dokumenti iz vremena bivše Jugoslavije govore o zrakoplovnoj kompaniji, kao i njezinim potencijalima te Zračnoj luci u Mostaru.

Jedan od dokumenata navodi i opisuje zračne luke u Mostaru i južno od ovoga grada u bivšoj Jugoslaviji, ali i o Srednjoj zrakoplovnoj školi koja se nalazila u sklopu vojnog kompleksa Heliodrom, gdje su sada smještene Oružane snage BiH, i nedaleko od mostarske Zračne luke...

Kopirati
Drag cursor here to close