Forum Bosna

Mostar: Banac, Biserko i Mahmutćehajić o budućnosti balkanskih zemalja

Vijesti / Flash | 04. 08. 2015. u 12:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekla dva dana u Mostaru se održavala deseta međunarodna konferencija pod nazivom 'Jedinstvo i razlike u Europi' u organizaciji Međunarodnog foruma Bosna. Taj multidisciplinarni znanstveni skup se održava od 2. do 4. kolovoza 2015. godine. Tema ove konferencije je 'Izazovi europskih integracija: Vidici s periferije'.

Na konferenciji prvog dana gostovao je Mile Babić koji je govorio na temu 'Izazovi dijaloga kršćana i muslimana'. U ponedjeljak su svoja izlaganja imali Rusmir Mahmutćehajić, Sonja Biserko i Ivo Banac.

Oni su govorili na temu 'Nacionalizmi i budućnost balkanskih zemalja'. Ovogodišnja konferencija se završava u utorak konferencijom na temu 'Politizacija religije, moć države, nacija i vjera', a govornici će biti Gorana Ognjenović, Jasna Jozelić i Amra Hadžimuhamedović. Čitav program se održava u hotelu 'Bristol', a početak je u 19:30 sati.

Govoreći na Javnoj tribini 'Nacionalizmi i budućnost balkanskih zemalja', koju je organizirao Međunarodni forum Bosna u Mostaru, prof. Ivo Banac je sinoć ocijenio kako u posljednje vrijeme u Europi sve više jača fenomen 'državnih nadnacionalizama'.

On ovaj fenomen, prije svega, veže uz pojave kao što su 'panslavizam' ili 'jugoslovestvo', ali tvrdi kako se slični primjeri mogu pronaći u Turskoj i Kini. Banac je mišljenja, kako je ovaj fenomen posebno došao do izražaja tijekom krize na Krimu i rata na istoku Ukrajine. "Nadnacionalizmi imaju svoje pristalice i među dijelom lijeve i desne političke opcije i to prije svega zbog svog antiamerikanzima", smatra prof. Banac, dodajući da su te opcije većinom 'antiliberalne', prenosi StarMo.

Stavove iz 'nekih lijevi i centrih političkih krugova', kako je u RH na sceni 'fašizacija' Banac je nazvao 'pretjerivanjem'. On tvrdi da se slični procesi poput onih u Hrvatskoj odvijaju i u brojnim drugim zemljama EU. "Znači li to da se i u tim državama provodi fašizacija?", zapitao se Banac.

Kopirati
Drag cursor here to close