Politička kriza u RH

MOST: Treba dati priliku Oreškoviću da se obrani u Saboru

Vijesti / Flash | 12. 06. 2016. u 08:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manji član hrvatske vladajuće koalicije Most demantirao je pisanje medija da je HDZ-u dao rok do utorka, 14. lipnja, da izabere novog prvog potpredsjednika Vlade umjesto Tomislava Karamarka ili će u suprotnom potpisati zahtjev opozicijskog SDP-a za raspuštanjem Hrvatskog sabora.

"Nismo dali HDZ-u nikakav rok do utorka jer želimo dati priliku premijeru Tihomiru Oreškovišću da obrani svoju čast u Hrvatskom saboru i pred zastupnicima odgovori na neistinite optužbe navedene u obrazloženju njegovog opoziva", objavio je Most na Facebooku.

Most od HDZ-a očekuje da povuče prijedlog opoziva premijera i predloži novog kandidata za potpredsjednika Vlade.

"Ako HDZ, ipak, ostvari najavu rušenja premijera i Vlade, tada će Most kao jedinu moguću opciju odabrati nove izbore", ističu iz Mosta.

"Slobodna Dalmacija" objavila je da će Most potpisati zahtjev SDP-a za raspuštanjem Hrvatskog sabora, ukoliko HDZ do utorka ne izabere novog potpredsjednika hrvatske Vlade, umjesto Karamarka.

Pozivajući se na izvore bliske vođstvu Mosta, "Slobodna Dalmacija" piše da se oni uopće ne boje novih izbora.

Politička kriza u Hrvatskoj nastala je nakon što je Orešković zatražio da Vladu napuste dvojica potpredsjednika Tomislav Karamarko iz HDZ-a i Božo Petrov iz Mosta.

Karamarko je potom poručio premijeru da više nema podršku HDZ-a, koji ga je i doveo na vlast, dok je najutjecajnija stranka vladajuće koalicije uputila u Sabor inicijativu za opoziv Oreškovića i za mandatara iz svojih redova predložila aktualnog ministra financija Zdravka Marića.

Najveća opozicijska stranka SDP počela je sa prikupljanjem potpisa za raspuštanje parlamenta kako bi bili raspisani novi izbori, za što im je potrebna podrška 76 zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close