Izetbegović

Moramo dosegnuti pravdu jer bez nje nema pomirenja

Vijesti / Flash | 11. 07. 2016. u 11:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je danas na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima da je teško na ovom mjestu boli i patnje pronaći riječi kojima bi izrazio ono što osjeća, još iz vremena kada je prvi put prošao između bijelih nišana u Srebrenici.

''Što kazati majkama, suprugama i djeci onih koji su svojim životima posvjedočili ovo mjesto i državu koju mi danas imamo. Bol, tuga i patnja onih koji su nadživjeli svoje najmilije ukopane ovdje takvi su da bi najbolje bilo samo šutjeti'', istaknuo je Izetbegović. Dodao je da je jedini glas dostojan njihovog mira, glas molitve, iskrene dove upućene pred njihove duše.

''Molit ćemo se danas i za dječaka Avdiju kojem je bilo 14 i za starca Mustafu kojem je bilo 77 godina kad su ubijeni, a ubijeni su samo zbog imena, vjere i naroda kojem su rođenjem pripadali'', kazao je Izetbegović.

Dodao je da „tisuće takvih leže ovdje, i barem još tisuće pokušavamo naći“.

''Jer tijela ubijenih skrivana su po jamama, zatrpavana bagerima, razasuta su po brdima i šumama u namjeri da zločin bude potpun i da iza žrtava ne ostane ništa'', naglasio je Izetbegović, te dodao da je 21 godinu poslije užasne agresije na BiH, koja je ovjerena genocidom u Srebrenici, riješen više nego ikada, da traži zadovoljenje pravde i istine za svakog ubijenog Srebreničana. Moramo, naglasio je, dosegnuti pravdu „jer bez nje nema pomirenja i preduvjeta za praštanje i izgradnju povjerenja“.

''Duše će se smiriti, a oči žrtava će se zatvoriti kada se ostvari pravda, ili se neće zatvoriti nikada. Tek onda kada bez i najmanje rezerve stvari postavimo na njihovo mjesto, tek onda kad uklonimo i najmanju sumnju o tome tko je stajao na pravoj, a tko na pogrešnoj strani povijesti riješit ćemo se i podjela i opterećenosti prošlošću'', kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

To je, nastavio je, naš dug prema svima kojima danas odajemo počast, prema svakom ubijenom, ali i prema cjelokupnoj zajednici u borbi protiv fašizma bilo gdje u svijetu.

''To je, na posljetku, naš dug prema onima koji dolaze. Istina je potrebna i prošlosti i sadašnjosti, ali je najpotrebnija budućnosti. Da bi zauvijek ostao u prošlosti, zločin se mora susresti sa svojom kaznom, a žrtve s pravdom i sa satisfakcijom'', naveo je Izetbegović. Mi smo, kazao je, „naučili bolnu lekciju i naša dužnost je da upozorimo“.

''San o uništenju drugih uvijek se završava vlastitim porazom i samodestrukcijom. Politike koje su krajem prošlog stoljeća vidjele rješenje u podjelama i razdvajanju, u sili i nasilju, u isključivanju drugoga, u širenju straha i nepravde, politike koje su na kraju i dovele do Vukovara i Srebrenice, moraju biti napuštene jednom i zauvijek'', poručio je Izetbegović.

Kazao je da se danas sjećamo strahota prošlosti „ali se zavjetujemo da nas prošlost neće paralizirati“.

''Današnja komemoracija na kojoj smo se okupili tiče se budućnosti, budućnosti naše djece i države BiH. Svi smo mi preživjeli neke tragedije. Uprkos razdirućem bolu naša je obaveza prema onima koji nisu preživjeli da nastavimo ovu zemlju činiti boljom'', istaknuo je Izetbegović. Po njegovim riječima, neka se oni koji negiraju i prešućuju genocid u Srebrenici zamisle nad učinjenim i pomire s najtamnijom mrljom u svojoj povijesti.

''Jedno moraju znati, prihvaćanje i priznavanje istine prvi je korak ka istinskom pomirenju. Tu leži i počinje svaka misao o životu i suživotu'', kazao je. Istaknuo je da, bez obzira na to koliko neugodna može biti „ jedino što će na kraju ostati upamćeno jeste istina i samo istina izrečena i prihvaćena može učiniti da budućnost bude oslobođena užasne hipoteke genocidne prošlosti“. Izetbegović je kazao da ono što je bilo ne može se promijeniti, može se samo pamtiti i bit će zapamćeno, „ali budućnost možemo mijenjati“.

''Budućnost ove zemlje i novih generacija kojima svi dugujemo odgovornost, mir i viziju prosperiteta. Zlo se ne može izbrisati, možemo ga pobijediti dobrom. Dužni smo tu pobjedu onima koji ovdje leže. Dužni smo čuvati sjećanje, braniti istinu, jačati i graditi zajednicu iz koje su otrgnuti jer, samo tako sačuvat ćemo od zaborava njihov život i njihovu žrtvu'', naveo je Izetbegović.

Naglasio je da „ovo polje nišana u Potočarima i novi redovi tabuta u njemu nisu samo spomen na tugu i bol“.

''Oni su amanet za žive, svjedočanstvo borbe koju nam valja nastaviti i dovršiti. Zato nećemo posustati, nećemo se umoriti, nećemo dozvoliti da laž, nepravda i zlo nadjačaju. Suprotstavit ćemo im se tako što ćemo umjesto podjela graditi zajedništvo, umjesto mržnje širiti ljubav, umjesto smrti odabrati život'', poručio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close