Razgovor

Momčilo Perišić traži da svi zločinci budu kažnjeni

Vijesti / Flash | 29. 06. 2015. u 08:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši načelnik Generalštaba vojske Jugoslavije Momčilo Perišić izjavio je povodom 20 godina od događanja u Srebrenici da je na tom prostoru izvršen masovni zločin nad muslimanima i nad Srbima i da svi zločinci trebaju biti kažnjeni jer zločini nemaju nacionalnost.

Perišić je rekao da nije imao dilemu kada se dobrovoljno predao Haškom tribunalu koji ga je teretio za zločine u Srebrenici zbog navodne efektivne kontrole nad Vojskom Republike Srpske i da je mogao, a nije spriječio zločin.

"Oslobađajućom presudom u Hagu sa Vojske Jugoslavije i sa mene osobno skinuta je svaka odgovornost u vezi sa zločinima u Srebrenici, BiH i Hrvatskoj", rekao je Perišić za beogradski list 'Danas'.

On je dodao da je tijekom njegovog suđenja sa Vojske Republike Srpske skinut epitet "zločinačka organizacija" kako je ranije figuriralo u javnom diskursu i da je dokazano da u Srebrenici nije djelovala kompletna Vojska Republike Srpske, već samo njen manji dio - Drinski korpus.

Za počinjene zločine nad muslimanima su, pravosnažno, osuđeni - Radoslav Krstić, tadašnji zapovjednik Drinskog korpusa, zatim Ljubiša Beara, Vujadin Popović, Vinko Pandurević, Drago Nikolić, Radivoj Miletić, Ljubomir Borovčanin, Dragan Obrenović i drugi pripadnici VRS i policije RS. Prvostupanjski je osuđen Zdravko Tolimir, a u tijeku su suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Perišić je podsjetio da je za ono što se dogodilo u Srebrenici pravosnažno osuđen veliki broj Srba, a da, nažalost, nitko nije osuđen za masovne zločine koji su počinjeni nad Srbima u okolini Srebrenice. "Izgleda i da će se (muslimanski ratni zapovjednik u Srebrenici Naser) Orić opet izvući", naglasio je Perišić, a prenijela agencija Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close