Izbori

Mogućnost glasovanja na izborima izvan BiH ima 60 tisuća birača

Vijesti / Flash | 12. 08. 2016. u 15:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvodu iz središnjeg biračkog popisa za glasanje izvan BiH za predstojeće lokalne izbore u BiH naći će se ukupno 65.453 birača.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasanje izvan BiH za lokalne izbore ove godine.

SIP BiH je donio i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan BiH za 6.718 birača, jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava...).

Posebno je sporno 408 glasača koji su se prijavili na istim adresama, najčešće u Srbiji i Hrvatskoj, te je najveći broj članova SIP-a bio za to da budu odbijene njihove prijave.

Žalbe na navedene odluke, koja će biti objavljena na internet stranici SIP-a BiH, mogu se podnijeti Apelacijskom odjelu Suda BiH posredstvom SIP-a BiH do 15. kolovoza do 24.00 sata.

SIP BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasaju izvan BiH da na internet stranici SIP-a BiH provjere status njihove prijave i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je, na osnovu izražene volje više od 50 birača, donijela odluku da biračka mjesta budu formirana u dva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH i to u Veleposlanstvu i BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu u Stuttgartu.

Kopirati
Drag cursor here to close