Međunarodna tjeralica

Moguća tjeralica za Zlatanom Mijom Jelićem

Vijesti / Flash | 26. 05. 2016. u 17:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zlatan Mijo Jelić nije se pojavio u Sudu Bosne i Hercegovine, gdje se trebao izjasniti o krivnji za zločin protiv čovječnosti počinjen u Mostaru.

''Jelić nije obaviješten o današnjem ročištu, niti je primio poziv Suda. Ja sam mu kazao da je danas izjašnjenje, ali njemu službeni poziv nije uručen'', kazao Fahrudin Ibrišimović, branitelj Zlatana Jelića.

Zbog nedolaska, Tužiteljstvo BiH je zatražilo da mu se odredi pritvor te da se za ovim umirovljenim generalom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) raspiše međunarodna tjeralica.

''Jelić je pobjegao iz BiH, on je nedostupan našim organima gonjenja. Znamo po podacima hrvatskog Interpola da Jelić živi u Zagrebu, da nakon rata nema prijavljeno prebivalište u BiH te da se, kako vidimo iz medija, slobodno šeta između dvije države'', kazala je tužiteljica Remzija Smailagić.

Obrana se usprotivila zahtjevu o raspisivanju potjernice.

''To je nemoguće jer Jelić živi u Hrvatskoj, ima državljanstvo ove zemlje i traži da se predmet ustupi pravosuđu Hrvatske'', kazao je Ibrišimović.

Tužiteljstvo se usprotivilo prijedlogu da se predmet ustupi Hrvatskoj tvrdeći kako je dosadašnja praksa pokazala da Hrvatska ili odbacuje optužbe ili predmeti godinama stoje u ladicama.

Zlatan Mijo Jelić je optužen za zločin počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru.

Optužnicu protiv njega, Sud BiH je potvrdio sedmog siječnja ove godine, a na osnovu istrage koja je protiv njega započeta u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Optužen je da je, kao zapovjednik 1. djelatne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te 1. lakojurišne bojne Vojne policije, od ožujka 1993. do ožujka 1994. znao i odobrio počinjenje zločina tijekom sukoba Armije BiH (ABiH) i HVO-a i ništa nije poduzeo da ih spriječi ili kazni počinitelja.

Prema optužnici Tužiteljstva BiH, Jelić je naređivao zapovjedniku logora Heliodrom Stanku Božiću da pripadnici raznih postrojbi HVO-a izvode zatvorenike i dovode na prinudne radove na prvu liniju između ABiH i HVO-a na raznim lokacijama u i oko Mostara, tijekom borebnih djelovanja.

Jelić je, stoji u optužnici, znao u kakvim se uvjetima obavljaju ti radovi i izlagao zatvorenike riziku da budu ubijeni, ranjeni ili izloženi svirepom i nehumanom tretmanu. Prema podacima Tužiteljstva BiH, oko 188 zatvorenika je bilo ranjeno, oko 50 poginulo, dok je oko 40 zatvorenika bilo fizički zlostavljano od pripadnika Druge bojne 2. brigade HVO-a.

Jelić je, prema Tužiteljstvu, radio u dogovoru s Miljenkom Lasićem, zapovjednikom Operativne zone Jugoistočna Hercegovina, Stankom Božićem, upravnikom logora Heliodrom, Ilijom Vrljićem, zapovjednikom 2. brigade HVO-a, te Milom Puljićem, zapovjednikom Druge bojne 2. brigade HVO-a.

Jelić je BiH napustio prije četiri godine, kada se ispisao iz državljanstva BiH i s obitelji iz Širokog Brijega preselio u Zagreb. Kako Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) neslužbeno saznaje, Jelić se neće odazivati pozivima Suda BiH na sljedeća ročišta, javlja BIRN – Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close