Političko blato

Moguć raspad koalicije u FBiH i prije nego što je utemeljena

Vijesti / Flash | 24. 01. 2015. u 08:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo postaje političko blato po kojem se svi bespotrebno valjaju. Mi ćemo još na narednoj sjednici Doma naroda FBiH pokušati naći rješenje u vezi s pozicijom potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. U slučaju da se to ne može postići, morat će se tražiti drugo rješenje, a to znači da onda neko drugi umjesto DF-a ulazi u priču o formiranju vlasti'', izjavio je Željko Komšić predsjednik Demokratske fronte nakon što se sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Naime, koalicija HDZ BiH, SDA i DF-a mogla bi se raspasti i prije nego što je službeno izabrala izvršnu vlast.

Komšić je rekao kako DF ima samo jednog zastupnika u klubu Srba te je odbio mogućnost da njegova stranka trguje mandatima. Umjesto njih u vlast bi po Komšiću mogli ući SDP BiH ili Savez za bolju budućnost BiH.

Čović je pak nakon sastanka rekao kako izborni zakon pokazuje slabosti te je poručio da će, ukoliko se slijedećeg tjedna ne postigne dogovor o kluba Srba, izbiti politička kriza.

''Svi smo obećavali nešto. Naprije smo napravili jedan partnerski odnos SDA, a kada smo sjeli s njima, oni su rekli kako će za partnere tražiti DF. To se i dogodilo. Ja sam rekao kako nemamo ništa protiv toga, ali sada je na SDA i DF-u sjesti i vidjeti kako riješiti pitanje trećeg naroda'', rekao je Čović i dodao kako je situacija dosta složena, ali i da ga je predsjednik SDA Bakir Izetbegović uvjerio kako će za vikend ovo riješiti.

''Ako se ništa ne dogodi u ponedjeljak ili utorak onda imamo alarmantno stanje. Onda se treba izaći u javnost i reći nismo uspjeli napravit vlast, i onda vidjeti što će biti dalje. Na SDA je da vidi s kim može i kako može'', rekao je Čović.

Naime, u Domu naroda Federacije BiH, koji uz Zastupnički dom Parlamenta mora potvrditi izbor čelništva ovoga entiteta, većinu u srpskome klubu nemaju stranke HDZ BiH, SDA i DF nego oporbeni SDP BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata. Zapelo je na prijedlu dopredsjednika Federacije iz srspkog naroda, a SDP ne želi kandidirati niti jedno ime tvrdeći kako to trebaju učiniti oni na vlasti.

Proteklog tjedna propao je pokušaj da se konstitura federalni Dom naroda, a time i izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije, te drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda, iz reda srpskog naroda.

Neizborom izvršne vlasti u Federaciji, zaustavljen je izbor i mandatara za sastav Vlade Federacije, a unatoč obećanjima da će sve glatko ići, kriza je već nastala.

Kopirati
Drag cursor here to close