Tragedija u Italiji

Mogherini nakon nesreće: Moramo se boriti protiv trgovine ljudima

Vijesti / Flash | 19. 04. 2015. u 14:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ujedno potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini, izrazila je duboko žaljenje zbog pomorske nesreće koja se dogodila sinoć u blizini talijanske obale nakon koje se više od 700 ljudi vodi kao nestalo.

Oni su najvjerojatnije imigranati iz afričkih država koji su se pokušavali domoći boljeg života u Europi.

''Previše puta smo rekli "nikad više". Sada je vrijeme da se Europska unija suoči s ovakvim tragedijama bez odgađanja. Ono što se sinoć dogodilo u blizini talijanske obale, ono što se svaki dan događa na južnoj granici Europe, neprihvatljivo je za Uniju koja je izgrađena na principima solidarnosti, poštivanja ljudskih prava i dostojanstva.

Moramo zajedno spašavati ljudske živote, moramo zajedno zaštiti naše granice i moramo se boriti protiv trgovine ljudima'', navodi se u priopćenju iz Ureda visoke predstavnice.

Mogehrini u priopćenju dodaje da je sprema staviti pitanje imigracije na dnevni red tijekom zajsedanja Vijeća za vanjske poslove Europske unije koje se treba održati u ponedjeljak u Luxembourgu, a tada će predstaviti prijedloge za Libiju, koja je jedna od glavnih ruta za ilegalnu trgovinu imigrantima.

Navodi da "trebamo biti spremni raditi na razlozima za povećani val imigracije i nestabilnosti na području od Iraka do Libije".

''Svaki dan imamo dužnost da spašavamo ljudske živote, i nas 28 članica trebamo dijeliti tu odgovornost i dužnost jer je ona previše dugo bila prepuštena samo južnim državama'', navodi se u priopćenju Mogherini.

Dijeljenje odgovornosti navodi kao razlog zbog koje će sutra pozvati sve europske države da se pokažu tako što će djelima dokazati da dijele osnovne vrijednosti koje su proglasile svojima kada su se pridružili Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close