Izazovi

MOBiH: Nema ni govora o novoj agenciji ni o nadležnostima vojnoobavještajnog roda u praćenju civila

Vijesti / Flash | 26. 10. 2016. u 13:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svezi medijskih navoda i istupa o procedurama predlaganja izmjena i dopuna Zakona o obrani, Ministarstvo obrane BiH priopćilo je da je u Programu rada za 2016. planiralo aktivnosti na pripremi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani i da je zadaća na pripremi dodijeljena Sektoru za obavještajno-sigurnosne poslove, jer se radi o izmjenama i dopunama čl. 9. koji tretira pitanje vojnoobavještajnih poslova.

“Cilj te zadaće je da, imajući u vidu gotovo svakodnevno povećanje obima sigurnosnih izazova i prijetnji po opću sigurnost građana, a time i pripadnika OS BiH te sredstava i opreme kojom raspolažu, kritički i sveobuhvatno sagledati dosadašnja iskustva i praksu u primjeni postojećeg okvira izvršavanja osnovne funkcije vojnoobavještajnog roda OS BiH i Sektora za obavještajno-sigurnosne poslove MO BiH, kao i spremnosti da preduhitri ili odgovori na navedene prijetnje i izazove.

Sukladno procjenama i zaključcima koji bi proizašli iz sveobuhvatnog sagledavanja dosadašnjih iskustava, namjera je sagledati postojeće formulacije i definicije vojnoobavještajnih poslova u Zakonu o obrani, a potom ih, pokaže li se opravdanim, učiniti preciznijim, određenijim, ali i terminološki uskladiti s trenutnom stručnom terminologijom koja se koristi u toj vrsti poslova kako bi se eventualna nerazumijevanja ili različita tumačenja izbjegla ili svela na manju mjeru“, navode u Ministarstvu obrane te dodaju i da je s ciljem pripreme Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani formirana radna grupa u koju su uključeni stručnjaci u toj oblasti, koja je neprečišćeni tekst prednacrta razmatrala 18. listopada.

“Ministarstvo obrane želi upoznati javnost da u prvom neprečišćenom tekstu, koji je radna grupa razmatrala i objavila na intranet stranici Ministarstva, nema niti riječi o novoj agenciji niti o nadležnostima vojnoobavještajnog roda u praćenju civila, kao ni o proširenju nadležnosti vojnoobavještajne službe izvan vojarni ili o oduzimanju nadležnosti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, o izmjenama ili derogiranju Zakona o OSA-i ili Zakona o zaštiti tajnih podataka i slično“, stoji u reagiranju.

Kopirati
Drag cursor here to close