Svjedočenja

Mladićev balističar: Po sarajevskim tramvajima pucalo se s položaja ARBiH

Vijesti / Flash | 28. 10. 2015. u 16:07 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vještak Obrane za balistiku Mile Poparić kazao je na suđenju Ratku Mladiću da su na civile u tramvajima u centru Sarajeva u jesen 1994. godine pucale muslimanske snage, a ne Vojska Republike Srpske (VRS).

Osvrćući se na optužbu da su srpske snage u listopadu 1994. godine tijekom primirja pucale na tri tramvaja i grupu građana u centru Sarajeva, pri čemu je nekoliko građana ranjeno, Poparić je rekao da hici nisu bili ispaljeni sa zgrade 'Metalke' na Grbavici, pod kontrolom VRS-a.

"Svi dokazi ukazuju na to... i naš zaključak je da su sva tri tramvaja i civili gađani sa zgrade Izvršnog vijeća BiH... Ta zgrada bila je pod kontrolom Armije BiH", kazao je Poparić.

Taj zaključak je balističar Obrane zasnovao na činjenici da je kut pod kojim su pogođeni tramvaji i građani bio mnogo veći nego što bi bio da su hici doletjeli s položaja VRS-a.

Prema optužnici protiv Mladića, koji je bio zapovjednik Glavnog stožera VRS-a, snajperski napadi bili su, uz dugotrajno granatiranje, dio kampanje terora nad stanovništvom Sarajeva. Mladiću se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici i u još nekoliko općina, progone i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Za incident u kojem su, po optužnici, 3. rujna 1993. godine, jednim hicem ranjene majka i kći, Nafa i Elma Tarić, dok su hodale ulicom, Poparić je zaključio da je, na osnovu dokaza, 'strijelac morao opaliti prije nego što je vidio gospođu Tarić', dok je izlazila iza barikade, 'da bi je pogodio na mjestu na kojem je rekla da je bila pogođena'.

Poparić nije, međutim, negirao da je mjesto incidenta bilo vidljivo s položaja VRS-a, udaljenih više od 800 metara. Za ranjavanje maloljetne Sanele Muratović 26. lipnja 1994. godine, vještak Obrane je utvrdio da je bilo posljedica 'rikošeta'.

Po Popariću, dok se djevojčica tijekom razmjene vatre kretala ulicom, metak je rikošetirao od obližnje zgrade i pogodio je u rame.

Navod optužnice da je hitac doletio sa zgrade Zavoda za slijepe, Poparić je odbacio tvrdeći da je djevojčica s tog objetka bila tek 'djelimično vidljiva' i da na uništenim gornjim katovima Zavoda nije moglo biti snajperista zato što bi to bilo suviše opasno. Mladićeva Obrana nastavit će ispitivati vještaka za balistiku u četvrtak, 29. listopada, priopćeno je iz BIRN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close