Suđenje u Haagu

Mladić odbio odgovarati na pitanja Karadžića

Vijesti / Svijet | 28. 01. 2014. u 10:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ratko Mladić, bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS), bio je danas u sudnici  Suda u Haagu gdje je trebao svjedočiti na suđenju Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske. Međutim, na svako pitanje koje mu je postavljeno dao je isti odgovor kako "ne može i ne želi svjedočiti zbog zdravstvenog stanja".

Mladić je na samom početku pretresa kazao da će dati izjavu, ali da ne priznaje Sud u Haagu. Mladić je počeo s polaganjem zakletve i zamolio da mu osiguranje donese zubnu protezu iz ćelije, započinjući novu "predstavu" u prepoznatljivom i njemu svojstvenom stilu. Nakon toga, predsjedavajući Pretresnog vijeća O-Gon Kwon dao je pauzu.

Po završetku pauze Karadžiću je dozvoljeno postavljati pitanja Mladiću.

Karadžić je tražio od Vijeća dozvolu da Mladić pročita izjavu koju je napisao.

"Generale, htjeli ste nešto reći Vijeću i ne bih htio da vas uskratim. Mogu li Vas zamoliti da to sada kažete u okviru svjedočenja", obratio se Karadžić Mladiću.

Međutim, Vijeće to nije dozvolilo te je zatražilo od Karadžića da počne postavljati pitanja.

Na Karadžićevo pitanje "koje je dužnosti Mladić obavljao tijekom vojničke karijere", Mladić je odgovorio kako mu je " 71. godina, te kako je bio na brojnim dužnostima u svojoj karijeri od 1965. kada sam postao časnik pa dok ga nisu uhitili".

"Na to vaše pitanje ću odgovoriti da ima u mom dosjeu kad sam na kojoj dužnosti bio. Službovao sam u miru na prostoru Makedonije, u Skoplju, Kumanovu, Ohridu, Šipu...", kazao je Mladić.

Nakon toga je izjavio "Ja ovdje prisutni ne mogu i ne želim svjedočiti zbog mog zdravstvenog stanja. Prema savjetu odvjetnika, izjavljujem da zadržavam svoje pravo da ne svjedočim i odbijam svjedočiti zbog mogućnosti da mi bude ugroženo zdravstveno stanje kao i moja prava kao optuženog u mom predmetu. Pošto mi ne dozvoljava sudac, ja sam napisao sedam strana koje su interesantne. Ja bih zamolio da pročitam javno, da svi čuju. To će razumjeti naš narod, jer ja ne branim ni sebe ni tebe već mi branimo svoj narod", kazao je Mladić.

Karadžić je postavio Mladiću još nekoliko pitanja na koja je on dao isti odgovor.

"Ja ne mogu i ne želim svjedočiti zbog mog zdravstvenog stanja. Prema savjetu svojih odvjetnika izjavljujem da zadržavam svoje pravo da ne svjedočim i odbijam svjedočiti zbog mogućnosti da mi bude ugroženo zdravstveno stanje kao i moja prava kao optuženog u mom predmetu. A ovdje sam pisao i o tim događajima o kojima me vi pitate, ali sudac mi ne dozvoljava da to pročitam", odgovorio je Mladić.

''Jeste li me ikada informirali usmeno ili pismeno da će zarobljenici iz Srebrenice biti strijeljani da ih strijeljaju ili da su već strijeljani? Jesmo li se ikada dogovorili da će građani Sarajeva biti podvrgnuti teroru, bombardiranju ili djelovanju snajpera? Što su bili razlozi za granatiranje ili snajpersko djelovanje naše vojske prema Sarajevu? Je li je među nama dvojicom ili u našem rukovodstvu postojao dogovor ili razumijevanje da se protjeraju Muslimani i Hrvati koji su živjeli na teritorijama pod kontrolom srpskih snaga?'', pitao je Karadžić Mladića.

On je poslije svakog pitanja ponovio da "ne može svjedočiti zbog zdravstvenog stanja".

Mladić je naglašavao da traži dozvolu da pročita izjavu koju je napisao na sedam stranica, ali predsjedavajući Pretresnog vijeća O-Gon Kwon je to odbio.

"Sedam stranica nije mnogo, a bit će zanimljivo", kazao je Mladić.

"Zabranili su da govorim ono što sam napisao. Potvrđujete moju tezu da Tribunal nije sud već sotonski sud", rekao je Mladić kada su mu kazali da je njegovo svjedočenje završeno.

"Radovane, hvala i oprosti molim te, ne daju mi idioti", rekao je Mladić Karadžiću kada je izlazio iz sudnice.

Mladiću i Karadžiću se u Haagu u odvojenim postupcima sudi za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad stanovnicima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sud je 11. prosinca prošle godine izdao obavezujući nalog za svjedočenje Mladiću, koji je prethodno odbio poziv Karadžića.

Suđenje Karadžiću počelo je u listopadu 2009. i u tijeku je završna faza izvođenja dokaza obrane, koja bi trebala biti okončana u ožujku svjedočenjem optuženog. Interes za ovo svjedočenje je veliki, posebno zbog činjenice da su nekadašnje vođe Srba u BiH u ratnom razdoblju bile u sukobu, o čemu su govorili i svjedoci na oba suđenja. S obzirom na to da se brani sam, Karadžić će Mladiću izravno postavljati pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close