Pred Butmirskom bazom

Mirni prosvjedi bivših zaposlenika EUFOR-a i NATO-a

Vijesti / Flash | 15. 05. 2015. u 13:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pedesetak bivših uposlenika EUFOR-a i NATO-a u Bosni i Hercegovini okupilo se danas ispred baze NATO-stožera u Butmiru da bi zatražili isplatu naknada iz radnopravnih odnosa, jer im nisu uplaćivani doprinosi, regresi, naknade za topli obrok, prijevoz i otpremnina.

Odvjetnički ured Avde Salihbegovića i Hajrudina Kapetanovića zastupa više od 800 bivših uposlenika NATO-a i EUFOR-a putem koje su bivši radnici predali zahtjeve za odštetu sukcesivno od 2010. godine.

Salihbegović je kazao da su radnici danas uputili zahtjev Glavnom stožeru NATO-a da se javno objavi popis ljudi te da se transparentno odrede datumi održavanja prvostupanjskih postupaka.

‘’Bivši uposlenici su postali nestrpljivi jer čekaju ishod postupaka pet godina. Shodno tome predstavnici NATO-a su istaknuli da će se ove godine održati 140 postupaka što je minoran broj u odnosu na nekoliko tisuća zahtjeva’’, stav je Salihbegovića. Ističe da bi tom dinamikom rješavanja zahtjeva radnika trebalo 15 do 20 godina da se prvostupanjski postupci završe te je najavio da će se, ukoliko se stvari ne budu brže odvijale, organizirati i veći protesti u lipnju ili srpnju na kojima se očekuje više tisuća ljudi.

Prema saznanjima ovog ureda, oko 10.000 državljana BiH radilo je direktno ili indirektno za EUFOR i NATO, a bivši radnici su od 2010. godine podnosili zahtjeve za naknade iz radnopravnog odnosa. Ured za odnose s javnošću EUFOR-a istaknuo je da je svakom podnositelju odštetnog zahtjeva omogućen odgovarajući postupak.

EUFOR i NATO otvorili su proces koji vodi Komisija za odštetne zahtjeve da bi se prepoznala ova vrsta odštetnih zahtjeva vezanih za radne odnose. Članovi te komisije su pravnici po struci i trenutno je zakazano oko 140 predmeta. Istaknuto je da se poduzimaju svi napori da se odštetni zahtjevi rješavaju u Komisiji, a svakom podnositelju zahtjeva omogućit će se temeljna pravičnost tijekom postupka, no za to je potrebno vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close