Budva

Ministri pravde JI Europe u zajedničkoj borbi protiv terorizma

Vijesti / Flash | 17. 04. 2015. u 18:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri unutarnjih poslova i ministri pravde iz jugoistočne Europe (JIE) suglasili su se o važnosti zajedničkog pristupa sprječavanju, otkrivanju i borbi protiv terorizma u regiji na konferenciji ministara pravde i unutarnjih poslova koja je završena danas u Budvi, Crna Gora.

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) će nastaviti da podržava izradu platforme za regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi koja bi okupila sve relevantne nacionalne, regionalne i međunarodne aktere s ciljem razvijanja zajedničkog pristupa pitanju terorizma i stranih boraca terorista.

Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, je u svom uvodnom izlaganju rekao da je ovako dobar odziv ministara na konferenciju pokazatelj velikog interesa da se ovaj problem zajednički riješi. "Terorizam je prijetnja koja kod naših građana izaziva latentan strah i kojom se trebamo baviti zajednički, bez odlaganja".

Na početku konferencije sudionicima su se obratili Raško Konjević, ministar unutarnjih poslova Crne Gore, Zoran Pažen, ministar pravde Crne Gore, Vesna Györkös Žnidar, ministrica unutarnjih poslova Slovenije, Saimir Tahiri, ministar unutarnjih poslova Albanije, Mitja Drobnič, šef Izaslanstva Europske unije u Crnoj Gori, i Goran Svilanović, generalni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju. Svi su se složili da terorizam predstavlja prijetnju koja prevazilazi granice regije i podsjetili da kriminalci u regiji surađuju mnogo efikasnije nego institucije.

"Fenomen terorizma kao takav iziskuje regionalnu i globalnu suradnju svih relevantnih institucija i aktera", rekao je Goran Svilanović i dodao da ovaj fenomen ističe značaj odlučnog regionalnog odgovora s obzirom da njegove posljedice utiču na cijelu regiju, ali i šire.

Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju je podržao organizaciju ministarske konferencije predvođenu Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore i Ministarstvom unutarnjih poslova Slovenije pod pokroviteljstvom Brdo procesa i albanskog predsjedavanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Kopirati
Drag cursor here to close