eu zabrinuta

Ministri EU osudili nasilje Ruske vojske nad teroristima Islamske države!

Vijesti / Svijet | 13. 10. 2015. u 14:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefovi diplomacija zemalja članica Europske unije osudili su na sastanku u Luksemburgu rusku zračnu intervenciju u Siriji i pozvali sve sirijske političke faktore uključujući i predstavnike vlade Bashara al Assada da stupe u dijalog kako bi nasilje prestalo.

''Nedavni ruski vojni napadi koji nisu usmjereni samo na IS i druge terorističke grupe s popisa Ujedinjenih naroda, već i na umjerenu opoziciju, izazvali su duboku uznemirenost i odmah trebaju prestati'', poručili su ministri u zaključcima sa sjednice ministarskog vijeća

Ministri su pozvali sve faktore s političkim utjecajem, uključujući Basharov režim, da taj utjecaj iskoriste za uključivanje u napore UN da se nađe političko rješenje kako bi se zaustavio rat, u kome je dosad poginulo četvrt milijuna ljudi, a raseljeno preko 11 milijuna, piše Tanjug.

U ministarskom priopćenju se oštro osuđuju napadi na civile i uništavanje svjetske kulturne baštine od strane terorista IS, uz najavu povećanja europskih humanitarnih donacija za izbjeglice u Turskoj, Libanu i Jordanu.

Podsjetimo, Rusija je početkom rujna započela vojnu intervenciju, dok je krajem rujna započela zračne napade, podržavši na taj način sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Zapad optužuje Rusiju da ne gađaju ciljeve na području koje kontrolira ISIL već da gađaju područja koja kontroliraju pobunjenici.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, prije nekoliko dana, nazvao je zabrinjavajućom eskalacijom vojnu aktivnost Rusije u Siriji koja izvodi sve više udara i čiji su zrakoplovi povrijedili zračni prostor Turske, članice Sjevernoatlantskog saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close