Gotovo

Ministri DF-a podnijeli ostavke; Tko će u Vladu?

Vijesti / Flash | 12. 06. 2015. u 10:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri u vladi Federacije Bosne i Hercegovine iz stranke Demokratske fronte (DF) u petak su i službeno podnijeli ostavke na svoje dužnosti čime je vlada tog entiteta i formalno postala manjinska.

Ostavke je u svoje ime i u ime stranačkih kolega predsjedniku FBiH Marinku Čavari predao zamjenik federalnog premijera i ministar trgovine Aleksandar Remetić, koji je uoči podnošenja ostavki izjavio kako u DF-u nisu mogli pristati na nezakonitosti i da se stoga povlače iz vlasti no ostaju spremni poduprijeti reformske procese.

"DF ostaje privržena reformama i promjenama i britansko-njemačkoj inicijativi", kazao je Remetić.

DF je vladi FBiH do sada je imala potpredsjednika i tri ministra a vlada iz koje su istupili trajala je tek nešto više od dva mjeseca.

Hina navodi kako je Zastupnički dom parlamenta FBiH vladu potvrdio 31. ožujka a ona je uspostavljena kroz koalicijski sporazum što su ga na temelju rezultata izbora iz listopada 2014. godine postigli DF, SDA i HDZ BiH.

Ta je koalicija uzdrmana već nakon mjesec dana a razlog je bio inzistiranje HDZ BiH na hitnim smjenama uprava tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

Iz DF-a su se tome protivili uz konstataciju kako ne žele sudjelovati u još jednom stranačkom preuzimanju nadzora nad profitabilnim javnim tvrtkama. SDA se u ovom odmjeravanju priklonila HDZ-u pa je DF stoga odlučio napustiti vladajuću koaliciju na entitetskoj razini.

Prije podnošenja ostavki ministri iz DF-a inicirali su podnošenje tužbe zbog odluke vlade koju smatraju nezakonitom a ocjenu njene ustavnosti od Ustavnog suda FBiH zatražio je Milan Dunović, potpredsjednik federacije BiH.

SDA i HDZ su sada suočene sa situacijom u kojoj moraju naći novog partnera u vlasti ili pokušati funkcionirati s manjinskom vladom.

Nastojanje predsjednika HDZ Dragana Čovića da za novog partnera pridobije Savez za bolju budućnost (SBB) je propao jer je lider te stranke Fahrudin Radončić izjavio kako ne želi u vlast zajedno sa SDA koju predvodi Bakir Izetbegović.

Drugi potencijalni partner SDP BiH još ranije je potvrdio kako ne želi u vlast pa preostaju još pregovori s nekoliko manjih stranaka kako bi se pokušalo dobiti barem tijesnu većinsku potporu u parlamentu.

Hina dodaje kako kriza vlasti u Federaciji BiH nema izravne posljedice po funkcioniranje vladajuće većine na državnoj razini u kojoj također sudjeluje DF a Komšić je potvrdio kako u njegovoj stranci ne razmišljaju o napuštanju Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close