Traženje pomoći

Ministarstvo sigurnosti učinilo sve pripreme za što bolji odgovor na pojavu požara

Vijesti / Flash | 20. 07. 2015. u 14:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je danas da je to ministarstvo provelo sve pripremne aktivnosti za što bolji odgovor na pojavu požara.

''Tome svjedoče i aktivnosti koje su prije nekoliko dana završene na gašenju požara u okolini Trebinja'', naveo je on te istaknuo jda sve ono što se od zadataka stavi pred Ministarstvo sigurnosti, oni će biti spremni realizirati.

''Još u travnju ove godine Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo zadatak kojim je svim nadležnim organima i upravama civilne zaštite u BiH uputilo određene smjernice i prijedloge za daljnje aktivnosti, što je rezultiralo sastankom na kojem su bili predstavnici uprava civilne zaštite i Ministarstva obrane na kojem su doneseni određeni zaključci'', kazao je Agić.

Naveo je da se, prije svega, to odnosi na samu koordinaciju aktivnosti gašenja požara, prijedloge za unaprjeđenje pružanja pomoći kako po vertikalnoj tako i po horizontalnoj liniji i za međunarodnu suradnju.

''Iz tog sastanka je proizašla i inicijativa ministra sigurnosti BiH prema Ministarstvu obrane BiH da se određeni broj letjelica, odnosno helikoptera Oružanih snaga, relocira na područje Hercegovine'', kazao je Agić.

Dodao je da je ministar sigurnosti zamolio ministricu obrane BiH da kod Predsjedništva BiH pokrene aktivnosti na dobivanju trajnog naloga za brzo djelovanje u slučaju potrebe angažiranja Oružanih snaga u situacijama požara.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH glavni donositelj odluke o angažiranju Oružanih snaga BiH i da je za svako djelovanje potrebna posebna suglasnost.

''Mi smo ovim aktom predložili Ministarstvu obrane da predloži Predsjedništvu BiH skraćenje postupka i dobivanje trajnog naloga za djelovanje dok traje sezona požara. Nadamo se da će Ministarstvo obrane djelovati u tom smjeru'', kazao je Agić.

Što se tiče međunarodne suradnje i traženja međunarodne pomoći, Ministarstvo sigurnosti, kroz Operativno-komunikacijski centar 112 Bosne i Hercegovine, stoji na raspolaganju postrojbama na terenu i 24 sata dnevno radi.

''Bit ćemo spremni ukoliko dođe do nekog ozbiljnijeg, šireg požara na koji ne mogu odgovoriti snage BiH i eventualno zatražiti međunarodnu pomoć'', kazao je Agić, dodajući da zbog požara nisu imali takve zahtjeve za međunarodnu pomoć.

Po njegovim riječima, danas je stigao prvi zahtjev za međunarodnu pomoć i on je u obradi, a vezan je, ne za požare, nego za podršku iz zraka u procesu potrage za dvije nestale osobe na području Brčkog.

''Već smo izvršili kontakte s našim kolegama kako na entitetskoj razini tako i sa susjednim zemljama. Pokušavamo uspostaviti kontakt s EUFOR-om, s obzirom da je potrebno naći termovizijske kamere za snimanje prostora iz zraka koji je nepristupačan inače za osnovnu vidljivost.

Pokušat ćemo da stupiti kontakt s kolegama iz EUFOR-a koji, vjerujemo, raspolažu takvim tehničkim sredstvima gdje bi nam EUFOR kao međunarodna snaga bio u ovom tretnutku od podrške. Vidjet ćemo u narednih nekoliko sati na koji način će se realizirati ova aktivnost'', kazao je Agić.

Kopirati
Drag cursor here to close