Prilagodba izazovima

Ministarstvo sigurnosti pripremilo nacrt Zakona o azilu

Vijesti / Flash | 07. 07. 2015. u 14:29 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pripremilo je nacrt zakona o azilu, kojim se značajno unaprjeđuje ova oblast koja postaje sve veći izazov u Europi, s visokim stupnjem usklađenosti sa standardima Europske unije, što je također obaveza na putu BiH k EU, rečeno je Feni u ovom ministarstvu.

Naime, važeći Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu pokazao je svoje efekte u najvećoj mogućoj mjeri. Međutim, navode da je tijekom njegove dugogodišnje primjene postalo jasno da ne može dati odgovore na sve promjene migracijskih tijekova, kako u BiH tako i šire, zbog čega se javila potreba za njegovim revidiranjem i usklađivanjem s novonastalim promjenama na polju europskog zakonodavstva u ovoj oblasti.

Zbog svega navedenog, a u cilju trajnijeg i efikasnijeg rješavanju svih migracijskih tijekova u BiH, Ministarstvo je pripremilo dva nacrta zakona: zakon o strancima kojim će se regulirati oblast ulaska, kretanja i boravka stranaca u BiH i zakon o azilu kojim će se regulirati oblast azila u BiH.

''Primjena važećeg zakona pokazala je da azilantski sustav u BiH ima visoke standarde kad se radi o provedbi azilantskog postupka, ali je pokazala i nedostatke ovakvog pristupa. Provedba važećeg zakona omogućila je da stranci čiji je zahtjev za azil očito neosnovan vrše zloupotrebu azilantskog postupka kao mogućnost legalnog i relativno dugog ostanka u BiH. U svim postupcima Ministarstvo sigurnosti BiH ima obvezu da tražiteljima azila osigura odgovarajuće uvjete - smještaja, ishrane, zdravstvene zaštite i obrazovanja, što zahtjeva značajna financijska sredstva'', kazao je Feni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za azil Marijan Baotić.

Također, dodaje on, najnovije direktive EU oblast azila u mnogome su postavile na drugačiji način nego što je to u važećem zakonu bilo uređeno.

''Tu prije svega mislimo na modalitete i standarde prihvata tražitelja azila kojim se tretiraju određena prava stranaca koji traže azil, a koja nisu obuhvaćena važećim zakonom. Pravo na rad, pravo na srednjoškolsko obrazovanje, izmijenjen oblik prava na informiranje, pravnu pomoć, psihosocijalnu pomoć koja se pruža tražiteljima azila su samo neke od oblasti koje je bilo potrebno propisati ili jednim dijelom doraditi, u cilju usklađenosti sa standardima EU.

Definirana je i oblast održavanja porodičnog jedinstva izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom, djela koja se sa aspekta međunarodne zaštite smatraju djelima progona ili djelima teške povrede, te s tim u vezi subjekti zaštite i zaštita unutar države, princip 'sur place' kao potpuno novi princip koji se, istina, u dosadašnjoj praksi primjenjivao, 'prva zemlja azila', a koji u sadašnjem zakonu ne postoje'', pojašnjava Baotić.

On dodaje da novi zakon o azilu, koji sadrži bolja, efikasnija i svrsishodnija rješenja, s visokim stupnjem usklađenosti sa standardima Europske unije, predstavlja još jedno izražavanje i potvrdu volje Bosne i Hercegovine da ispuni svoje obaveze u cilju njenog bržeg uključenja u Europsku uniju.

Kopirati
Drag cursor here to close