Slučaj Čolak

Ministarstvo istražuje vojnika zbog prijetnji silovanjem

Vijesti / Flash | 29. 08. 2016. u 13:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane istražit će slučaj prijetnje koje je pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine vojnik Mirza Džidić, javno putem društvene mreže Facebook uputio ozbiljne prijetnje Lejli Čolak novinarki portala Klix, potvrđeno je iz Ministarstva.

''U Ministarstvu obrane BiH pokrenute su istražne radnje radi utvrđivanja činjenica, te će po okončanju istih javnost biti blagovremeno obavještena'', navodi se u dopisu Ministarstva koje navodi kako Oružane snage BiH imaju propisan Etički kodeks ponašanja koji utvrđuje osnovne standarde etičkog ponašanja vojnih lica tijekom obavljanja službe i izvan službe.

''Povreda Etičkog kodeksa ponašanja od strane vojne osobe povlači moralnu odgovornost, a ako je vojna osoba povrijedila odredbe drugih zakona, propisa i Etičkog kodeksa istovremeno, sankcionira se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definiraju tu oblast'', navelo je ministarstvo.

Podsjećamo, Džidić je na post novinarke o nošenju burke postavio komentar u kojem navodi kako će vrlo rado platiti nekome da je siluje.

Reagirao je i Upravni odbor Udruženja BH novinari koje je javno pozvalo Federalnu upravu policije, "njezinu Jedinicu za borbu protiv cyber kriminala i najuže rukovodstvo Oružanih snaga BiH da hitno istraže i sankcioniraju prijetnje, poziv na silovanje i druge brutalne radnje ugrožavanja života i sigurnosti novinarke Lejle Čolak''.

''Pripadnik Oružanih snaga BiH Mirza Džidić iz Zenice je javno zatražio 'silovanje' Lejle Čolak, te osobno obećao 'platiti' onima koji to urade, dok su dvije gospođe (Sabina Salković i Erna Potter Selimović) pozvale na 'gaženje automobilom', 'lagano polijevanje benzinom' i 'paljenje' te novinarke'', navode iz Udruženja, koje smatra da su rečene prijetnje teška kaznena djela koja zahtijevaju hitnu reakciju policije i privođenje trojke Džidić, Salković i Potter - Selimović, koji su porukama i pozivima putem Facebooka na izravan način doveli u pitanje pravo na život, sigurnost i dostojanstvo Lejle Čolak.

Kopirati
Drag cursor here to close