Iznenadni potez

Ministar obrane SAD-a podnio ostavku

Vijesti / Flash | 24. 11. 2014. u 15:38 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ministar obrane Chuck Hagel podnio je ostavku na zahtjev predsjednika Baracka Obame, ne bi li predsjednik tako ublažio poraz demokrata u Kongresu, javlja Reuters.

Obama je ostavku prihvatio i službeno će je objaviti u 17.10 po srednjoeuropskome vremenu, najavljuje New York Times i poziva se na riječi visokih vladinih dužnosnika koji kažu kako je predsjednik u petak odlučio zatražiti ostavku ministra obrane, jedinoga republikanca u svojoj vladi, nakon niza sastanaka u posljednja dva tjedna.

Ti dužnosnici kažu kako Obama odlukom o smjeni 68-godišnjega Hagela priznaje da je na prijetnju Islamske države nužno reagirati drukčije nego što je to ministar činio. Hagel je republikanac s vojnim iskustvom, bio je skeptičan prema ratu u Iraku, a vodio je američko povlačenje iz Afganistana u vrijeme smanjivanja vojnog proračuna.

Ali idućih nekoliko godina zahtijevat će drukčiji fokus, rekao je jedan dužnosnik Obamine administracije koji je želio ostati anoniman.

Nagađa da će Hagela zamijeniti netko od troje kandidata: Michele Flournoy, nekadašnja podtajnica za obranu, senator Jack Reed, demokrat s Rhode Islanda i nekadašnji časnik u 82. diviziji zračno-desantnih snaga američke kopnene vojske, ili Ashton B. Carter, nekadašnji zamjenik ministra obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close