I to je BiH

Ministar i inspektor primat će punu plaću i iza rešetaka

Vijesti / Flash | 25. 11. 2015. u 08:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edin Ajanović, ministar trgovine, turizma i prometa Tuzlanskog kantona, i Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, koji se nalaze u pritvoru zbog brojnih malverzacija i zloupotrebe položaja, uredno će primati punu plaću.

Ova skandalozna odluka Vlade TK donesena je na sjednici u ponedjeljak. Ajanović je nedavno uhićen kao dio "Lijanovićeve grupe", a osumnjičen je za netransparentnu podjelu novca namijenjenog za poticaje za poljoprivrednike. Iako će biti u pritvoru do kraja godine, redovno će dobivati ministarsku plaću od 2.800 KM.

Vlada je Durakovića i suspendirala, a ta odluka je na snazi od 22. listopada i trajat će do okončanja postupka protiv njega. I pored toga ima pravo na punu plaću. Ona bez toplog obroka, prijevoza i minulog rada iznosi 1.400 KM.

Dok se Durakovićev slučaj ne rasvijetli, on će uredno primati plaću i u pritvoru, koji mu je Općinski sud Tuzla 20. studenog produžio još za dva mjeseca.

Pritvor je produžen i referentu za javne nabavke u Kantonalnoj upravi Šefiku Hodžiću, koji je takođe osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Županijski premijer Bego Gutić nije želio komentirati ove odluke Vlade.

Protiv Durakovića se već godinu i po vodi istraga, a formirana su četiri predmeta, od čega su dva u fazi istrage.

Prvi se odnosi na zloupotrebu položaja tijekom prodaje željeza, koje je inspekcija oduzela od živiničke firme "Tri točka", pri čemu su Duraković i inspektor Osman Džafić, navodno, protupravno stekli korist od oko 6.000 maraka.

Drugi predmet je slučaj živiničke tržnice. Duraković je osumnjičen da je uzimao mito od trgovaca u razdoblju od oko tri godine. Radnici gradske pijace i nekoliko njih koji koriste štandove na tržnici u određenom razdoblju plaćali su mito jednom inspektoru kako bi nezakonito produžavali rad ove tržnice, iako zato nisu postojali ni minimalni tehnički uslovi.

MUP TK je protiv Durakovića podnio i izvještaj zbog neregularnosti pri nabavci službenih automobila ove inspekcije i sumnjivog poslovanja s auto-servisom "Bajrić" iz Gračanice.

Četvrti predmet se odnosi na Durakovićev pokušaj podmićivanja gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića u iznosu od 100.000 maraka radi privatizovanja Centra za gospodarstvo i inovacijske tehnologije u Tuzli.

Vlada TK je prije nekoliko mjeseci zbog istraga pokrenula proceduru za Durakovićevu smjenu.

Kopirati
Drag cursor here to close