Poništene diplome

Milijan Brkić bez diplome, ali i Silvije Toplak, šef osiguranja Josipovića

Vijesti / Flash | 27. 03. 2014. u 17:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diplomski rad glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića od 10. lipnja 2011. - i službeno je poništen. Odluka o tome objavljena je u Narodnim novinama. Brkić je, dakle, na temelju prepisanog rada 2011. diplomirao na Visokoj policijskoj školi, što mu je omogućilo visoke funkcije u policiji.

Danas je naime, u Narodnim novinama objavljen popis poništenih diploma Visoke policijske škole. Uz diplomu Milijana Brkića, poništeno je njih još 10. Radi se o diplomama Gorana Bočine, Zorana Đakovca, Krunoslava Kokića, Egona Lulića, Roberta Ljutića, Marka Matića, Marija Norca-Keve, Stipe Poljaka, Karmele Prše i Nikole Vukasa.

Osim njima poništeno je i osam svjedodžbi stručnog prvostupnika izdanih od Visoke policijske škole u razdoblju od 2011. do 2012. među kojima i ona Silvija Toplaka, šefa osiguranja Predsjednika Republike Ive Josipovića.

Na pitanje HRT-a o potvrdi, iz Ureda predsjednika rekli su kako Toplak korektno odrađuje posao te da je on djelatnik MUP-a i da o njemu odlučuje policija, a ne Josipović.

Predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za rad Boris Kunst izjavio je kako 'neće govoriti o hipotetskim rješenjima' dodavši da je Brkić o tome već sve rekao. 'Predmet je daleko od sudskog rješenja', dodao je.

Smatra da je ova objava u Narodnim novinama 'čisti Vladin spin' kojim pokušava skrenuti pažnju s gorućih problema koje ne zna riješiti, poput obustavljanja mjera aktivnoga zapošljavanja.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je kako bi hrvatski fakulteti trebali razmisliti o uvođenju novog studija 'Diplomirani kompilator' te da bi se slučajem MIlijana Brkića trebao pozabaviti DORH.

To je Brkićeva osobna sramota i ako DORH, na temelju službenog poništenja diplome, smatra da je počinjeno kazneno djelo - oni su na potezu, kazao je Lesar. 'Ako se ovako nastavi, na sve većem broju fakulteta pisat će veliki oglas 'Tu kupujem tu me cijene', dodao je.

Brkić je, kada se afera pojavila u medijima u studenome 2013., optužbe oko plagiranja okarakterizirao kao politička podmetanja. Spreman je, kazao je, ponovno braniti diplomski rad. Kazao je kako kao dragovoljac Domovinskog rata 'nije imao vremena završavati fakultet za razliku od nekih', te dodao kako je bio jedan od tri najbolja polaznika Policijske akademije u generaciji.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko medijske napise o Brkiću tada je nazvao 'stampedom režimskih novina na HDZ'. Na pitanje novinara odgovorio je protupitanjem: Jeste li vi, kad ste radili svoj diplomski rad, kompilirali ili ste ga izmišljali iz glave? Kompilirali s mentorom'.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je mogućnost provjere valjanosti diploma zaposlenih u Gradskoj upravi i gradskim tvrtkama kako bi se utvrdilo ima li lažnih, to jest falsificiranih diploma.

Moguće je da ćemo i mi ići u reviziju i zatražiti pregled svih dokumenata u komunalnim poduzećima i gradu Splitu, rekao je Baldasar u stanci sjednice splitskoga Gradskog vijeća. Baldasar je također rekao kako o tom dosad nije razmišljao, ali će se o tom, kako je dodao, konzultirati s ostalim službama u splitskoj Gradskoj upravi, osobito pravnima.

Kopirati
Drag cursor here to close