Zločinački pothvat

Mile Puljić o optužnici: Braniti se i gotovo!

Vijesti / Flash | 18. 12. 2014. u 18:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Braniti se i gotovo!", jedina je reakcija Mile Puljića (1954.), direktora mostarskog Vodovoda i dugogodišnjeg istaknutog člana HDZ-a BiH, nakon što je jučer doznao da je protiv njega podignuta optužnica koja ga tereti za ratni zločin na području Mostara.

"Što da vam sad kažem, nemam posebnog komentara. Branit ću se sa svojim odvjetničkim timom i to je to. Sada je doista prerano bilo što drugo govoriti dok se detaljno ne upoznam sa slučajem", kratko je kazao za Dnevni list optuženi Puljić, koji je u ratu bio zapovjednik 2. bojne 2. brigade HVO-a.

Podsjetimo, Tužiteljstvo Bosne i Hrecegovine u srijedu je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg časnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mile Puljića tereteći ga po zapovjednoj odgovornosti za progon i ubojstva žrtava bošnjačke nacionalnosti na području Mostara.

Puljić (60), koji uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Hrvatske, je kao zapovjednik 2. bojne 2. brigade HVO sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu u okviru kojeg su počinjeni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, stoji u optužnici, prenosi Hina.

Kao zločini navedeni su prisilni nestanci, protupravno lišavanje slobode Bošnjaka, izvođenje civila iz logora na prinudne radove na crti bojišnice i u živom štitu, kao i protjerivanje žena, djece i staraca koji su nakon toga nezakonito zatočeni na raznim lokacijama te prisilno premješteni na teritorij pod kontrolom Armije BiH.

Optužnica navodi zločine u zatočeničkom logoru Heliodrom i drugim objektima gdje je ubijeno 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, dok ih je više od 70 ranjeno.

Te zločine počinili su pripadnici postrojbe kojom je zapovjedao Puljić, stoji u optužnici.

Istragu o tim zločinima vodilo je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koje je predmet prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Kopirati
Drag cursor here to close