Kemijski arsenal

Milanović: Sirijsko kemijsko oružje neće se prekrcavati u Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 15. 12. 2013. u 13:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je danas u Rijeci da se kemijske tvari iz Sirije neće prekrcavati u Hrvatskoj nego najvjerojatnije u Italiji.

"Neće biti ništa od toga zato što je Italija nakon dugog razgovora, nama se pristupilo relativno kasno, prihvatila da se to obavi negdje u Italiji, ne znam gdje, Italija je ogromna zemlja. Hrvatska je bila na to spremna i ja sam namjerno prije tjedan dana otvorio tu temu da se javnost uvjeri o čemu se tu radi, dakle sigurnosno to nije opasno", rekao je premijer Milanović za HRT.

Hrvatski Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić jučer je rekao da se prekrcaj oružja može obaviti u nekoj hrvatskoj luci ako je postupak siguran.

"Po informacijama koje su mi dostupne, radi se o vrlo sigurnom prekrcaju kemijskih tvari gdje luka na Jadranu može obaviti taj posao", kaže i vojni analitičar Fran Višnar.

On ističe da je prekrcaj takvog oružja složena stvar i treba ga obaviti, blago rečeno, pažljivo.

Prema pisanju svjetskih medija komponente za kemijsko naoružanje bi se iz sirijskih kemijskih postrojenja prvo transportirale do luke Latakije. Ondje bi bile utovarene na danski komercijalni brod i zatim negdje u Sredozemlju pretovarene na američki brod Cape Ray, koji iz razumljivih sigurnosnih razloga ne može uploviti u sirijsku luku.

Dva broda, danski i norveški, čekaju na Cipru odobrenje da preuzmu dio sirijskog kemijskog arsenala koji do kraja prosinca mora napustiti zemlju, ali zasad ne znaju kamo će odvesti svoj teret.

Sjedinjene Države su pristale pobrinuti se za uništenje dijela kemijskog oružja koje će izvesti u međunarodnim vodama na brodu američke mornarice, ali nordijski čelnici zasad ne znaju kako će se kontejneri prekrcati na taj brod.

Prema planu, teretni brodovi trebaju preuzeti najopasnije kemikalije, takozvanog 1. i 2. prioriteta. Te tvari pojedinačno nisu opasne, ali kada se pomiješaju, mogu stvoriti smrtonosan plin poput sarina ili VX-a. Damask je prijavio ukupno 1290 tona kemijskog oružja, prekursora ili sastojaka.

Sirijska vojska i OPCW će prije ukrcaja staviti kemikalije u kontejnere koje će zapečatiti i opremiti GPS-om, kako bi spriječili eventualne incidente. Kontejneri koji će se pregledati i zapečatiti prije ukrcaja na teretne brodove, neće se otvarati dok ih ne preuzme tim koji ih treba učiniti bezopasnima tako što će ih neutralizirati hidrolizom (dodavanjem vode na visokoj temperaturi).

Kopirati
Drag cursor here to close