Kao dodik

Milanović dobio odgovor iz BiH

Vijesti / Flash | 25. 08. 2016. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Lider SDP-a i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović u posljednje vrijeme svojim populističkim nastupom i primitivizmom sve više podsjeća na Milorada Dodika'', izjavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

''Zoran Milanović je ovaj put zaista pretjerao'', rekao je Crnadak za Fenu, komentirajući izjavu Milanovića da nije oduševljen situacijom u BiH, za koju kaže da je, citirajući jednog branitelja, 'big shit', a žalio se i da u Sarajevu nema s kime razgovarati, te da bi BiH preko reda ugurao u Europsku uniju jer 'to je zemlja bez reda i poretka'.

Bilo bi najbolje, smatra Crnadak, da Milanović već danas počne da upućuje isprike svima koje je uvrijedio.

''Mislim da bi netko tko je kandidat za premijera Hrvatske i tko je već bio na toj funkciji, morao s mnogo više poštovanja i takta govoriti o susjedima i odnosima u regiji. Gospodin Milanović je uvrijedio i BiH, Srbiju i Srbe kao narod i Europsku narodnu stranku i mnoge druge'', naveo je Crnadak.

Želja aktualnog saziva Vijeća ministara BiH i svih koji su zastupljeni u toj instituciji jeste, dodao je, da se grade što bolji odnosi s Hrvatskom.

''Ali, ako službena hrvatska politika bude o nama mislila ono što je o nama mislio Milanović, onda će to ići vrlo teško'', rekao je šef bh. diplomacije.

Također, dodao je, kako bi bila "medvjeđa usluga“ kada bi se ostvario Milanovićev stav, da bi “BiH preko reda ugurao u Europsku uniju jer 'to je zemlja bez reda i poretka'“.

''BiH treba da svoje ekonomske, socijalne, pravne i druge parametre uskladi s europskim standardima, a najbolji put za to je normalna procedura. Ne trebaju nam nikakve prečice, već pošteno vrednovanje naših reformi i svega onoga što radimo na putu k EU'', kazao je Crnadak za Fenu.

SDP BiH priopćio je kako su izjave predsjednika SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini i njezinim narodima potpuno su neprihvatljive i samo dodatno usložnjavaju političku situaciju u BiH, ali i regiji.

''Kao stranka koja baštini principe socijaldemokracije i čvrsto vjeruje u jednakost svih u BiH, poručujemo Milanoviću da čim prije dođe u BiH i pokuša shvatiti njene temeljne vrijednosti različitosti i suživota. Ovi principi i vrijednosti u BiH su, unatoč ratu i nacionalističkoj politici, koja ih razara duže od 20 godina, ipak opstali. Najmanje što jedan čelnik socijaldemokratske stranke može učiniti jeste da u svojim istupima ne dovodi u pitanje vrijednosti na kojima se jedino može graditi normalna država'', kaže se u priopćenju SDP-a BiH.

U SDP-u BiH smatraju da je mnogo razloga zbog čega Europska unija treba preko reda primiti BiH u svoje članstvo, "ali je upravo nacionalistička politika i retorika ta koja ne dopušta uspostavljanje evropskih standarda i ispunjavanje tih uvjeta".

''Nažalost, ovakvim izjavama Milanović pokazuje da ne razumije BiH i da je dozvolio da stereotipi osmišljeni u kuhinjama nacionalističkih tabora, pored njihove, određuju i njegovu politiku'', kaže se u saopćenju SDP-a BiH.

Ta stranka očekuje od SDP-a Hrvatske da provodi politiku zaštite temeljnih građanskih vrijednosti, koje se moraju poštovati, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, naglašeno je također.

Kopirati
Drag cursor here to close