Adil Osmanović

Mijenjaju se plesači i svirači u Federaciji

Vijesti / Flash | 19. 08. 2015. u 18:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) nastavili su razgovore vezano za formiranje nove koalicije u Federaciji BiH.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović u izjavi novinarima, nakon sastanka, precizirao je da je SDA na posljednjoj sjednici Kolegija odredila radnu grupu koja će razgovarati sa članovima Stranke za BiH, BPS-om i A-SDA.

U današnjem nastavku razgovora sa SBiH data je puna podrška radu Vijeća ministara BiH, te opredijeljenost za reformsku agendu i za sve reformske zakone koji iz nje proizlaze.

"Daje se puna podrška Vladi FBiH, a dogovorili smo se i da ove četiri političke stranke popune Vladu FBiH sa po jednim ministrom koji je dosad imala Demokratska fronta. Nismo ulazili u detaljnije raspodjele pojedinih resora, baziramo se više na razgovorima između SDA i Stranke za BiH u pogledu funkcionalnosti rada  Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Doma naroda kao i same Vlade FBiH. Pokušat ćemo do početka rujna ili početkom listopada popuniti Vladu FBiH sa nedostajuća četiri ministarska mjesta” kazao je on.

Istakao je da su predstavnici SBiH na današnjem sastanku ponovno iznijeli stav o zainteresiranosti za područje industrije i energetike, uz obrazloženje da imaju kadrove koji bi najbolje mogli odgovoriti problematici u tom resoru i mogli bi dobro da ga vode.

Potpredsjednik SBiH Besim Imamović kaže da je na današnjem sastanku sa SDA fokus ponovo bio na funkcioniranju vlasti. Smatra da je od krucijalnog značaja uspostaviti političku stabilnost, funkcioniranje Vlade FBiH. Sve ostalo će, kako je kazao, doći samo po sebi.

Kaže da je SBiH, u vezi upražnjenih ministarskih mjesta, akcent stavila na ono što najbolje znaju da rade.

“Pokazali smo da smo u sektoru energetike postigli vrhunske rezultate, imamo stručan kadar, kvalitetne pojedince koji mogu unaprijediti rad tog ministarstva i cjelokupne Vlade FBiH”, kaže on.

Novinarima je Osmanović precizirao da je jučer vođen "korektan razgovor sa A-SDA  i sutra će imati razgovor s tom strankom, a generalni tajnik SDA dogovara sastanak sa predstavnicima BPS-a". Očekuje da će razgovori i s tom strankom biti nastavljeni.

Predstavnici SDA, Bosanskohercegovačke patriotske stranke, SBiH i  Stranke demokratske aktivnosti  A-SDA potpisali su krajem srpnja sporazum o političkoj saradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu za mandatno razdoblje 2015-2018. Tim sporazumom opredijelili su se za političku borbu za cjelovitost BiH i jačanje njenih institucija, te za provođenje suštinskih ekonomskih i društveno-političkih reformi koje će pokrenuti razvoj i ekonomski napredak.

Kopirati
Drag cursor here to close