Čekanje

Mi brojimo krvna zrnca, drugi idu naprijed

Vijesti / Flash | 27. 03. 2015. u 09:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dok se mi bavimo razdvajanjem krvnih zrnaca, u drugim zemljama regije već se razgovara o konkretnim idejama za projekte'', napisao je na svom novom blogu zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i direktor Političke akademije Stranke demokratske akcije Senad Šepić.

Od listopadskih izbora u BiH prošla su 24 tjedna. Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara BiH još uvijek nisu imenovane, konačno su na vidiku rješenja, navodi.

''Prvo smo se uvjeravali u prebrojavanju ministarstava. Prema važnosti i prema broju. I taman kada smo ih rasporedili, saznali smo kako smo se kod nacionalnih krvnih zrnaca preračunali. A time onda dodatno udaljili. I onda sve ispočetka. Valjda je tome stigao kraj, te se može uskoro očekivati novo Vijeće ministar BiH i Vlada FBiH. I dok se mi, po ovim osnovama sabiremo i dijelimo, regija se spaja. I hvata priključak za EU'', napisao je Šepić.

Tako je u srijedu, naveo je, u Prištini održan sastanak ministara vanjskih poslova i prometa šest zemalja zapadnog Balkana s tajnicima EU - austrijskim tajnikom za proširenje i putem video linka sa slovenskom tajnicom za prijevoz. Sastanak je sazvan s ciljem realizacije obećanja koje je, u ime EU u kolovozu prošle godine u Berlinu zemljama regije dala njemačka kancelarka Angela Merkel. Teme prištinskog sastanka bile su konkretizacija regionalnih prometnih i energetskih infrastrukturnih projekata.

EU je još prošle godine ponudila jednu milijardu eura početnih sredstava, koja bi trebala privući dodatne investicije u ove projekte u visini od deset milijardi eura.

''Cilj infrastrukturnih projekata je da uveže i tako stabilizira šest zemalja zapadnog Balkana između sebe, ali i da nas trajno poveže sa zemljama članicama EU, te da doprinesu ekonomskom rastu u regiji. I povećanju broja zaposlenih, naravno. Naša država u Prištini je propustila da bude predstavljena kao i sve ostale zemlje regije. Na razini ministara vanjskih poslova i prometa. U Prištinu su, za razliku od okolnih zemalja, iz BiH išli pomoćnici ministra. I dok se mi bavimo razdvajanjem krvnih zrnaca, u drugim zemljama regije već se razgovara o konkretnim idejama za projekte. A diplomacije se spremaju da lobiraju za projekte iz kojih će njihove zemlje imati što veću korist'', napisao je, između ostalog, Šepić, priopćeno je iz Političke akademije SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close