Analiza crnih kutija

MH17 se srušio zbog 'velike eksplozivne dekompresije'

Vijesti / Flash | 28. 07. 2014. u 13:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analiza crnih kutija iz srušenog malezijskog zrakoplova pokazuje da ga je pogodio šrapnel rakete i da se srušio zbog "velike eksplozivne dekompresije", izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Ukrajinskog vijeća sigurnosti Andrij Lisenko.

Lisenko je rekao na tiskovnoj konferenciji u Kijevu da je ta informacija dobivena od stručnjaka koji analiziraju crne kutije iz zrakoplova Malaysia Airlinesa srušenog 17. srpnja na teritoriju koji drže pobunjenici u istočnoj Ukrajini, prenosi Hina.

Velika Britanija je zadužena za skidanje podataka iz dvije crne kutije i pružanje tih informacija međunarodnim istražiteljima za analizu. Kijev i Zapad optužuju proruske pobunjenike da su srušili avion. Moskva optužuje ukrajinsku vladu da je odgovorna za rušenje zrakoplova u kojemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.
Međunarodni stručnjaci ni ovaj put nisu uspjeli stići na mjesto nesreće

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u ponedjeljak je priopćila da su međunarodni stručnjaci, koji su ujutro iz Donjecka krenuli na mjesto pada malezijskog zrakoplova MH17, spriječeni u svom naumu zbog sigurnosnih razloga te nisu stigli na mjesto nesreće.

Radi se o međunarodnom timu nizozemskih i australskih stručnjaka koji su i u nedjelju zbog istih razloga bili spriječeni stići na mjesto nesreće, 60 kilometara istočno od Donjecka.

Kako je priopćilo nizozemsko ministarstvo pravosuđa, u blizini cestovnog pravca kojim su se kretali međunarodni medicinsko-pravni i policijski stručnjaci odjekivale su eksplozije. "Došli su do pola puta i morali se vratiti u Donjeck", kazala je glasnogovornica Sentina van der Meer.

Ukrajinske snage su objavile da su nakon borbi s proruskim separatistima ušle u nekoliko sela u blizini mjesta pada zrakoplova.

Kopirati
Drag cursor here to close