Donacija od 200 tisuća KN

Mesić šuti o uhićenju Lijanovića koji su mu platili kampanju

Vijesti / Crna Kronika | 13. 09. 2014. u 15:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravo je tvrtka tvrtka 'Lijanovići' d.o.o., u vlasništvu širokobriješke poduzetničke obitelji Ivanković bila među najvećim donatorima izborne kampanje Stjepana Mesića za osvajanje drugog mandata predsjednika Republike 2005. godine.

Lijanovići su prije devet godina donirali 200 tisuća kuna za Mesićevu kampanju, a najvjerojatnije se, prema prisjećanju tadašnje voditeljice Mesićeva izbornog stožera Štefanije Balog, radilo o donaciji u hrani i drugim potrepštinama, piše Slobodna Dalmacija.

Balog je kazala kako se ne sjeća svih detalja jer je u to vrijeme vodila tri izborne kampanje, ali misli da nije bila riječ o novcu jer tada nisu primali tolike donacije u novcu, kazala je za Slobodnu Dalmaciju, Balog čija je tvrtka 'Arhitektonski studio' istom prigodom Mesićevu kampanju pripomogla s 370 tisuća kuna.

Nakon zbližavanja u predizbornoj kampanji, Lijanovići su se hvalili prijateljstvom s tadašnjim šefom države. Zabilježeni su i neki njihovi službeni susreti na Pantovčaku. No, Slobodna Dalmacija piše, kako se čini da prijateljstvo širokobrijeških poduzetnika i Stjepana Mesića više nije tako čvrsto.

Iz Ureda bivšeg predsjednika Republike, naime, jučer je novinarima kratko poručeno kako Mesić nema komentara na vijest o uhićenju Lijanovića.
Više od Lijanovića, osim Štefanije Balog, tada su za kampanju bivšeg predsjednika Hrvatske donirali još samo poduzetnici Željko Žužić (450 tisuća kuna) i Enver Moralić, čija je tvrtka 'Kemokompleks' priložila 300 tisuća kuna. Isti iznos kao i Lijanovići darovao je tadašnji građevinski mogul u usponu Ivan Ergović, odnosno njegova tvrtka 'Dilj'.

Podsjećamo, 10. rujna pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhitili su braću Lijanović i još sedam osoba, osumnjičenih da su počinili krivična djela organiziranog kriminala, porezne utaje, neplaćanja poreza, pomaganja u činjenju kaznenih djela, krivotvorenja poslovne dokumentacije i uništavanja poslovne dokumentacije, a procjenjuje se da je proračun BiH oštećen za nešto više od 11 milijuna KM.

Sud BiH je Jeki Ivakoviću – Lijanoviću odredio jednomjesečni pritvor, kao i njegovoj braći Jozi i Slavi te federalnom ministru trgovine Miloradu Bahilju, Jozi Sliškoviću, Mirku Galiću i Mirjani Šakoti, potvrdila je Srni odvjetnica braće Lijanović Nada Dalipagić. Ml

Kopirati
Drag cursor here to close