Obdukcija u tijeku

Meron naredio detaljnu istragu o smrti Zdravka Tolimira

Vijesti / Flash | 09. 02. 2016. u 16:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudac Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu, naložio je istragu o smrti generala Zdravka Tolimira, javlja Agencija Anadolija.

Pritvorski liječnik je odmah pozvan i nizozemske vlasti su pokrenule uobičajene istrage koje su obavezne prema nizozemskom zakonu, priopćio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Osim toga, Meron je naložio provođenje detaljne i sveobuhvatne istrage koju će voditi sudac Mehanizma Vagn Joensen.

"U skladu sa svojom nadležnošću prema Statutu Mehanizma za međunarodne kaznene sudove i prema Pravilniku o pritvoru MKSJ, sudac Theodor Meron, naložio je sprovođenje cjelovite istrage koju će voditi sudac Mehanizma Vagn Joensen", navedeno je u saopćenju.

Zdravko Tolimir je prošle noći preminuo u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda u Scheveningenu, potvrđeno je danas iz Haškog tribunala.

Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik zapovjednika za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog stožera Vojske Republike Srpske, osuđen je pred MKSJ-om za, između ostalog, genocid i udruživanje radi činjenja genocida u enklavama Srebrenica i Žepa 1995. godine. Doživotnu kaznu zatvora koja mu je izrečena, potvrdilo je prošle godine Žalbeno vijeće MKSJ-a.

Nakon izricanja presude po žalbi, u skladu s odredbama Rezolucije 1966 (2010) Vijeća za sigurnost, Mehanizam je preuzeo nadležnost nad svim pitanjima u vezi s predmetom Tolimir.

Zdravko Tolimir je u vrijeme kada je preminuo čekao na prebacivanje u državu u kojoj je trebao izdržavati kaznu, navodi Haški tribunal.

Prvobitna optužnica protiv Zdravka Tolimira podignuta je 2005. godine, a on je uhićen 31. svibnja 2007. godine.

Pretresno vijeće MKSJ je 12. prosinca 2012. godine Zdravka Tolimira osudilo za genocid, udruživanje radi činjenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Žalbeno vijeće MKSJ je 8. travnja 2015. godine potvrdilo osude koje je izreklo Pretresno vijeće i doživotnu kaznu zatvora.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) osnovan je Rezolucijom 1966 (2010) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da bi okončao preostale poslove Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nakon okončanja njihovih mandata. MMKS ima dva ogranka, jedan u Aruši, Tanzanija, i jedan u Hagu, Nizozemska.

Inače, Tolimir je četvrti pravosnažno osuđeni na najvišu kaznu Tribunala, doživotni zatvor. Prije njega su na istu kaznu osuđeni Stanislav Galić, Vujadin Popović i Ljubiša Beara.

Kopirati
Drag cursor here to close