Plan na stolu

Merkel u Ukrajini: Vrijeme je za akciju

Vijesti / Svijet | 23. 08. 2014. u 19:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Angela Merkel tijekom svoje prve posjete Kijevu otkad je početkom godine izbila ukrajinska kriza obećala je nastavak pomoći proeuropskim vlastima Ukrajine.

''Značaj moje posjete je u poruci da njemačka vlada vjeruje da je teritorijalni integritet i dobrobit Ukrajine od presudne važnosti'', rekla je njemačka kancelarka poslije sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, a prenijela je agencija AP.

Porošenko je poslije sastanka izjavio da Kijev neće žrtvovati svoj suverenitet za mir.

''Došlo je vrijeme za mir u Donbasu. Zajedno s našim europskim partnerima i čitavim svijetom ćemo uraditi sve da do mira dođe, ali ne po cijenu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neovisnosti Ukrajine'', istakanu je ukrajinski predsjednik.

Merkel je na sastanku ponovo pozvala Moskvu da se anagažira na postizanju mirovnog plana s vladom u Kijevu, dodavši da uspjeh nije moguć ako je samo jedna strana zainteresirana za diplomatsko rješenje.

''Da bi plan bio uspješan, potrebno je da ga primjenjuju obje strane. Mir ne možete postići sami. Nadam se da će pregovori s Rusijom biti uspješni'', rekla je njemačka kancelarka.

''Plan je na stolu, a sad mora uslijediti akcija'', istaknula je i dodala kako ukrajinska i ruska strana također trebaju dogovoriti prekid vatre.

Prethodno je ured Porošenka objavio priopćenje sa sastanka, u kojem se navodi da je predsjednik rekao kako je Merkel "dobar prijatelj i zaštitnik Ukrajine" i istaknuo kako su u posljednja dva mjeseca razgovarali više od 20 puta, što je Ukrajini zaista pomoglo da zaštiti svoje interese.

Ukrajinski predsjednik se zahvalio Njemačkoj zbog podrške koju pruža Ukrajincima u njihovom nastojanju da izgrade mir i demokratiju, priopćila je Porošenkova pres-služba.

Kopirati
Drag cursor here to close