Merkel traži od Putina da pritisne separatiste

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 07:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je jučer ruskog predsjednika Vladimira Putina da "pritisne separatiste" na istoku Ukrajine, dan nakon granatiranja Mariupolja u kojemu je poginulo 30 ljudi.

Merkel je pozvala ruskog predsjednika da spriječi novu eskalaciju nasilja i zauzme se za poštovanje ugovora iz Minska potpisanog 5. rujna radi uspostave primirja.

"Proruski separatisti kao potpisnici tog ugovora moraju sjesti za stol s kontaktnom skupinom i predstavnicima Ukrajine, Rusije i OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju)", ocijenila je kancelarka.

Podsjetimo, ukrajinska vlada proglasila je nedjelju nacionalnim danom žalosti nakon pogibije najmanje 30 civila u raketnom napadu na istočni lučki grad Mariupolj. Predsjednik Petro Porošenko odredio je da se počast žrtvama oda u podne minutom šutnje, a tijekom noći na središnjem kijevskom trgu Majdanu gorjele su svijeće postavljene tako da ispisuju ime Mariupolja.

U napadu na Mariupolj ranjeno je gotovo stotinu ljudi, a oštećeno je više od 50 kuća, četiri škole i tri vrtića. Istraga OESS-a pokazala je da je grad napadnut sa separatističkog područja istočno od grada. Napad je izveden višecijevnim bacačima raketa Grad.

Zauzimanje toga industrijskoga grada s pola milijuna stanovnika značilo bi uspostavu kopnene veze između Rusije i Krima. Stanje u Mariupolju je danas danas mirno.

Kopirati
Drag cursor here to close