Zabrinuti za sigurnost

Merkel: Sukob u Ukrajini prijeti miru u Europi

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 19:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da nije odlučio hoće li opskrbiti Ukrajinu oružjem, a njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila da sukob u Ukrajini prijeti miru u Europi.

Na zajedničkoj konferenciji za medije u Bijeloj kući, oba lidera su upozorila Rusiju da ne može "silom prekrajati" kartu Europe, ali da Washington ne pokušava "oslabiti" Moskvu u najtežoj krizi između dvije sile od hladnog rata.

''Da bi se pomoglo Ukrajini, isporuka defanzivnog oružja je jedna od mogućih opcija. Još nisam donio odluku", kazao je Obama novinarima nakon sedam dana javnih rasprava u Washingtonu o tome da li je prikladno ili ne da se Ukrajini pošalje defanzivna oprema dok traju borbe s pobunjenicima na istoku Ukrajine koje naoružava Rusija.

''Naš cilj nije da opremimo Ukrajinu da bi nastavila s ofanzivnim operacijama nego samo da se brani'', kazao je Obama čija je administracija naklonjena slanju oružja u Kijev, za razliku od Njemačke i Francuske koje se tome protive.

Ovo pitanje je bilo u središtu razgovora između Baracka Obame i Angele Merkel, koji su se u ponedjeljak sastali u Washingtonu. Njemačka kancelarka je izložila američkom predsjedniku francusko-njemačku mirovnu inicijativu, koja je posljednjih dana bila prezentirana ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Merkel nije skrivala zabrinutost za održavanje "mira u Europi" u godini obiježavanja 70. godišnjice od kraja Drugog svjetskog rata koji je uništio stari kontinent.

Kopirati
Drag cursor here to close