Doček

Merkel stigla u Beograd

Vijesti / Flash | 08. 07. 2015. u 17:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je oko 19 sati u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" je dočekao premijer Aleksandar Vučić. Merkelovoj će ispred Palate Srbija biti priređen svečani doček uz počasni vod vojske, intoniranje himni i crveni tepih.

Potom su planirani razgovori u četiri oka Merkelove sa premijerom Vučićem, obraćanje medijima, a onda i večera u vili Bokeljka, piše B92.

Merkel će u četvrtak razgovarati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a predviđeni su i razgovori sa predstavnicima civilnog društva. Njemačka kancelarka u Beograd dolazi iz Tirane, gdje se sastala sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsjednikom Bujarom Nišanijem, a sutra putuje u Sarajevo, gdje će razgovarati s članovima Predsjedništva BiH.

Posjeta Merkel bit će, kako se očekuje, u znaku podrške europskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uvjeta. Prema Vučićevim riječima, tijekom posjete Merkel, ona će insistirati na onome što je "agenda Njemačke", a to podrazumijeva dijalog sa Albancima u Briselu i postizanje sporazuma o pitanjima koja je Njemačka već postavila.

Srpski premijer je ranije izjavio kako je uvjeren da će Merkel izraziti zadovoljstvo ekonomskim reformama koje Srbija provodi, da će možda biti primjedbi po nekim drugim temama i pitanjima, ali da je nesporno da će ekonomski i potezi biti pohvaljeni.

Merkel je uoči puta u Beograd izjavila da je otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju u tijesnoj vezi s napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je istovremeno primjetila napredak koji su ostvarile balkanske zemlje, prenosi B92.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Beograd može računati na podršku Berlina na putu ka Europskoj uniji. Ona je rekla da se vidi velika spremnost Beograda na stvaranje kompromisa i da će to biti istaknuto u diskusiji u EU.

"Možete računati na podršku iz Berlina. Vašim naporima se mora odati priznanje, a to nije bilo tako prethodnih godina. Mi ćemo to cijeniti i pozitivno ocijeniti. Jedino je pitanje kada će biti otvorena poglavlja", rekla je Merkel. Njemačka kancelarka je navela da je srpski ekonomski program pokazao pozitivne rezultate.

"Ovdje imamo veliki broj kontakata i u sklopu cijele regije ambiciozni dnevni red. U vezi sa ekonomskim programom, on je pokazao prve pozitivne rezultate, procjena MMF ide u tom pravcu i priznaje rezultate Srbije", rekla je Merkel.

"Mi smo 2003. godine otvorili svim zemljama Zapadnog Balkana mogućnost za pristupanje EU. To je situacija koja ide na obostranu korist, kako za Zapadni Balkan, tako i za EU koja ima 28 zemalja članica. U našem interesu je mir na Zapadnom Balkanu, a članstvo u EU to omogućava. Želim da se zahvalim predsjedniku Vlade Srbije što je pokrenuo veliki broj inicijativa i podsticao stabilnost u regiji. Razgovorima sa Prištinom je Beograd pokazao spremnost za kompromise i to će se uzeti u obzir kada bude odlučivano o otvaranju poglavlja u pristupnom procesu", dodala je Merkel, a prenosi B92.

 

Kopirati
Drag cursor here to close