Nećemo to dopustiti

Merkel osudila napade na džamije u Njemačkoj

Vijesti / Flash | 15. 09. 2014. u 06:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je njemačka vlada odlučna u borbi protiv sve veće mržnje prema Židovima i strancima u Njemačkoj, javlja Anadolu Agency (AA).

"Mi poštujemo svačiju kulturu i vjeru, bili to Židovi, muslimani ili kršćani. Želimo jedan miran ambijent za život u Njemačkoj", rekla je Merkel.

Ona je na mitingu protiv antisemitizma u Berlinu pod nazivom "Probudi se! Nikad više mržnja protiv Židova", a koji se održava na Brandenburškim vratima, kazala kako su neprihvatljivi incidenti protiv Židova u Njemačkoj u posljednje vrijeme.

"Skandalozno je da danas u Njemačkoj građani koji se izjasne kao Židovi budu izloženi ozbiljnim prijetnjama i napadima. Isto tako je skandalozno da osobe koje se stave na stranu izraelske države budu predmet napada", istakla je Merkel dodajući kako je židovski način života dio njemačke kulture.

"Ovdje danas otvoreno poručujemo. Židovski način života je dio našeg identiteta i naše kulture. Kod nas nema mjestu diskriminaciji i isključivosti. Oni koji budu provodili diskriminaciju protiv Židova pred sobom će imati lično njemačku kancelarku i većinu njemačkih građana. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti i odlučno se bori protiv antisemitizma. Našim prijateljima, komšijama i radnim kolegama Židovima poručujemo da je Njemačka njihova kuća", naglasila je Merkel.

Tijekom svoga obraćanja se dotakla i napada na džamije u posljednje vrijeme u njenoj domovini.

"U borbi protiv napada na Židove u ovoj zemlji se koriste svi postojeći pravni mehanizmi. Isto tako se koriste svi mehanizmi pravne države i protiv napada na džamije u ovoj zemlji. Ne prihvaćamo napade na džamije i pokrenuli smo istragu o tim događajima", poručila je njemačka kancelarka.

Mitingu su prisustvovali i predsjednik Joachim Gauck, svi ministri, lideri političkih stranaka, predstavnici vjerskih zajednica i nekoliko tisuća građana.

Kopirati
Drag cursor here to close