EU

Merkel kritičarima: Mislim da trebamo ponovno stvoriti europski duh

Vijesti / Flash | 17. 09. 2015. u 11:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od svih zemalja u Europi, njemački odgovor na izbjegličku krizu bio je najviše puta pohvaljen, piše Independent.

Iako Njemačka dobiva neke ekonomske benefite prihvaćajući mnogo mladih ljudi (budući da im stanovništvo stari), način na koji pokazuju dobrodošlicu izbjeglicama u totalnom je kontrastu s onim kako krizom "upravljaju" druge zemlje, primjerice Mađarska.

Bez obzira na sve pohvale, dio javnosti i nekoliko vlada drugih zemalja kritiziraj Merkel i njezinu stranku zbog otvorenih ruku prema izbjeglicama i planu da prihvate barem 800.000 izbjeglih ljudi.

I mađarska i češka vlada optužile su njemačku kancelarku i prozvale je odgovornom za krizu u Europi, rekavši da je do toga dovela njena politika prema izbjeglicama.

Nakon sastanka s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom u utorak, Merkel je po prvi puta komentirala kritike koje dobiva na svoj račun i na račun svoje stranke i politike. Progovorila je protiv onih koji vjeruju da izbjeglice treba odbiti.

"Ukoliko se počnemo ispričavati za pokazivanje prijateljskog lica u ovakvim krizama, onda to više neće biti moja zemlja", rekla je Angela Merkel.

Kako god bilo, europski duh ponovno se mora kreirati.

"Točno je da Njemačka, Austrija i Švedska ovaj problem ne mogu same riješiti. Mislim da trebamo ponovno stvoriti europski duh. Prijetnje neće upaliti. Nije prvi puta da se u Europi svi ne slažemo", dodala je Merkel.

Kopirati
Drag cursor here to close