Dijalog s Moskvom

Merkel: Europa je dugoročno sigurna samo s Rusijom

Vijesti / Flash | 20. 11. 2014. u 15:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u četvrtak u Kšižovoj u Poljskoj da bez Rusije nije moguće dugoročno održati sigurnost u Europi i da se mora ostaviti prostor za dijalog s Moskvom.

''Svjesni smo da samo zajedno s Rusijom možemo dugoročno održati sigurnost u Europi. Zato ekonomske sankcije nisu same po sebi cilj. Moramo održati dijalog'', kazala je njemačka kancelarka pred otvaranje izložbe o njemačko-poljskom pomirenju "Hrabrost i pomirenje".

Premijerka Poljske Eva Kopač i Angela Merkel srele su se u tom mjestu na zapadu Poljske kako bi podsjetile da je proteklo već 25 godina od Mise pomirenja u Kšižovoj na kojoj su se, dajući nadu za zatvaranje mračnih poglavlja povijesti dva naroda, sreli poljski premijer Tadeduš Mazovjecki i njemački kancelar Helmut Kohl.

Slika njihovog dugog i srdačnog rukovanja obišla je svijet kao simbol nove budućnosti gdje će, kako je kazala danas poljska premijerka, ujedinjena demokratska Njemačka biti jamac boljih dana a Poljska u ujedinjenoj Europi dobar susjed.

''Koliko je važno pomirenje vidi se danas i u Ukrajini kojoj je narušena teritorijalna cjelovitost... Svjesni smo i bojazni naših susjeda Poljaka zbog teške povijesti. Jasno sam rekla: solidarnost NATO-a odnosi se na sve saveznike'', kazala je njemačka kancelarka povodom sukoba u Ukrajini i bojazni Poljaka da bi Rusija mogla i njih da ugrozi.

Angela Merkel je i na ovom mjestu, simbolu pomirenja, podsjetila da su Nijemci svjesni svih okrutnosti koje su počele napadom Trećeg rajha na Poljsku 1. rujna 1939. godine kada je izbio Drugi svjetski rat, okupacije Poljske, genocida europskih Židova i holokausta.

''Nijemci su svjesni tih okrutnosti i svoje odgovornosti za njih. Kasnija deportacija Nijemaca iz Poljske i Istočne Europe jeste bila bespravlje ali na nju treba gledati u svjetlu zbivanja koja su joj prethodila'', rekla je Angela Merkel, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close