Iznošenje neistina

Menadžment BHRT-a: Današnji prosvjedni skup je nelegitiman

Vijesti / Flash | 30. 03. 2015. u 16:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslovodni odbor (PO) i generalni direktor BHRT-a ocijenili su da "Prosvjedni skup u 11.15 protiv minus 15 posto!“, održan danas u sjedištu BHRT-a, nije legitiman.

''Prosvjedni skup je nelegitiman, nije u zakonom propisanom roku najavljen poslodavcu, zbog čega organizator Sindikalna organizacija Javnog RTV servisa članica SPDS (Samostalni sindikat službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH) snosi punu odgovornost'', navodi se u priopćenju PO i generalnog direktora BHRT-a.

Kako se dalje navodi, organizator skupa je iznio neistine i obmanuo kako članstvo tako i pozvane medije/javnost jer je pozvao na prosvjed zbog najavljenog smanjena plaća, a činjenica jeste da je plaća u punom iznosu, bez izuzetka isplaćena 26. 03. 2015. godine.

''Organizator je neovlašteno istupio u javnost iznoseći neistine, mimo zakonskih procedura organizirao prosvjed, na svojevrstan način ugrozio radni proces, neovlašteno koristio produkcijske kapacitete i imovinu poslodavca, prekršio radnu disciplinu, čime je nanio ozbiljnu štetu poslodavcu, što jeste teža povreda službene dužnosti kako od strane sindikalne organizacije tako i svakog pojedinačno'', navodi se.

PO i generalni direktor BHRT-a smatraju da je, ovim nelegitimnim činom, organizator prosvjednog skupa diskreditirao i svoje pravo partnera u nastavku dijaloga sa poslodavcem.

Naime, u srijedu, 25. 03. 2015. godine manjinski sindikat BHRT-a/članica SPDS je održao sastanak sa poslodavcem - generalnim direktorom BHRT-a, te je dogovoren nastavak dijaloga, u iznalaženju rješenja za prvenstveno tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Javni servis BiH, za ponedjeljak, 30. 03. 2015. godine.

Međutim, kako se navodi, sindikalna organizacija BHRT-a/članica SPDS, uoči novog sastanka sa poslodavcem i bez najave, a kao čin svojevrsnog zastrašivanja i pritiska, organizirala je prosvjedni skup.

''Zbog svega navedenog, eklatantnih primjera kršenja zakonskih procedura, zloupotreba i teških povreda službene dužnosti, obustavljen je daljnji razgovor sa ovom sindikalnom organizacijom. Generalni direktor i menadžment BHRT-a, u zaštiti prvenstveno zakonitosti rada, iskoristit će sva legitimna sredstva da se sankcioniraju odgovorni počinitelj i istovremeno zaštititi radni ambijent, radna disciplina, integritet i kredibilitet Javnog servisa BiH'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close