Informacija

Mektić: Uskoro moguća 'spektakularna' uhićenja

Vijesti / Flash | 27. 08. 2015. u 17:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da nema raspoložive mehanizme u sadašnjim propisima za operativno djelovanje te koordinaciju i kontrolu nad radom policijskih struktura u državi. Kad bi ih imao, ustvrdio je, odlučno bi se suprotstavio mnogim kriminalnim pojavama.

I pored toga što "nema odriješene ruke" u koordinaciji policijskih nivoa, on obećava da će u dogledno vrijeme biti uhićenja, onih "spektakularnih", u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Mektić je to kazao na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u čijem je dnevnom redu Informacija njegovog ministarstva o stanju sigurnosti u BiH u 2014. godini.

Većina diskutanata, a javljali su se uglavnom iz opozicijskih klupa, izrekla je niz kritika jer smatraju da podaci navedeni u Informaciji ne daju realnu sliku niti pružaju pravi odgovor na pitanje - u kakvoj sigurnosnoj atmosferi zaista žive građani BiH.

Kao primjer su navodili zanemarivo male količine droge, na primjer, navedene u Informaciji, koje su u prošloj godini zaplijenili granični policajci, te druge policijske razine, usprkos tome što u svakodnevnom životu vlada mišljenje da droge ima mnogo više oko nas, ali da vinovnici ostaju na slobodi.

Mektić ističe da su detalji u Informaciji navedeni na osnovu izvještaja iz entitetskih i županijskih ministarstava unutarnjih poslova, SIPA-e, Uprave za neizravno oporezivanje, Granične policije i Službe za poslove sa strancima, te da je Ministarstvo u ovom slučaju moglo samo da ih u dostavljenom obliku prezentira zastupnicima.

Ministar zaključuje da u BiH nije umanjen stupanj kriminaliteta već da se isključivo radi o smanjenoj aktivnosti u otkrivanju nekih kaznenih djela.

"Nezavisni odbor parlamenta BiH je najsnažnije sredstvo u rukama političkih elita", ustvrdio je.
O Informaciji njegovog ministarstva zastupnici će formirati zaključke po završetku rasprave o svakoj točki dnevnog reda sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close