Mektić: Tražio sam suspenziju policajca i šefa smjene na Graničnom prijelazu Uvac

Vijesti / Flash | 12. 10. 2016. u 19:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je za Klix.ba, nakon što je utvrđeno da su službenici Granične policije odgovorni što je Sanjin Sefić prešao granicu BiH, da je osobno tražio suspenziju graničnog policajca i šefa smjene na Graničnom prijelazu Uvac.

On je dodao i da sve policijske agencije u BiH "lažu građane da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća".

Ministar je kazao da je u stalnom kontaktu sa rukovoditeljima Granične policije BiH i da mu je poznato kako za Sefićem nije bila raspisana potjernica, ali da je Granična policija informirana da je on osoba koja je u bijegu.

"Granična policija BiH trebala je povesti računa i ne dozvoliti da on izađe zbog teškog kaznenog djela koje je počinio u oblasti ugrožavanja javnog prometa. Pored svega toga policijski službenik koji se nalazio na graničnom prijelazu Uvac nije se odgovorno ponašao", rekao je Mektić.

Dodao je kako će istraga pokazati da li je granični policajac "umišljajno" dozvolio da Sefić pređe bh. granicu sa Srbijom.

"Ja sam odmah tražio od Granične policije BiH da suspendira tog policajca i šefa smjene te da provedu detaljnu istragu", kazao je Mektić.

Sefićev prelazak granice BiH i nesposobnost države da spriječi njegov izlazak zabrinula je mnoge građane posebno ako se uzme u obzir međunarodni problem terorizma i nelegalne trgovine oružjem.

"Ovo šalje jako lošu poruku građanima i javnosti. Policijske agencije na svim razinama u BiH u svojim izvještajima konstatiraju kako je 'sigurnosna situacija zadovoljavajuća'. To je samo obmanjivanje javnosti, lažno prikazivanje i pokušavanje skrivanje nerada i odgovornosti", rekao je Mektić.

Ističe da se kao ministar ne može miješati u rad policijskih agencija, ali da može upozoravati na činjenično stanje.

"Te izvještaje usvoje i parlamenti. Mi imamo nepovoljno stanje sigurnosti kada je u pitanju i kriminal i korupcija i javni red i mir, a i sigurnost prometa. Dakle, tu se mora promijeniti odnos države prema problemu sigurnosti", dodaje Mektić.

Kako kaže, odgovornost leži i na pravosudnim institucijama s obzirom na to da istrage traju dugo te što postoje mnoge pravosnažne presuda koje se ne izvršavaju.

Mektić je kazao kao Ministarstvo sigurnosti BiH nije nadležnost za sigurnost prometa, ali da smatra kako je stanje prometa u našoj zemlji katastrofalno.

"Mi svaki dan imamo slučajeve teško ozlijeđenih i smrtno stradalih na putevima. To je neodrživo stanje, a mi se ponašamo kao da se to događa u nekoj drugoj zemlji. U BiH stalno nešto kao konstatiramo, zbrajamo prometne nesreće, ozlijeđene, mrtve i tako dalje, a ništa ne činimo da se stanje prometa poboljša", rekao je ministar.

Smatra kako je policija najodgovornija za ovakvo stanje, ali da pored njih dobar dio odgovornosti snosi i zakonodavstvo koje je fleksibilno prema višestrukim povratnicima u činjenju teških prometnih prekršaja.

"Mi nemamo nikakvu adekvatnu kaznenu politika. Sadašnji Zakon o prometu dotiče ljude koji ponekad naprave prekršaj. Na one koji se iživljavaju na putevima taj zakon ne ostvaruje nikakvu ulogu u smislu preventivnog djelovanja", rekao je Mektić.

 

Ističe i da bi jedno od rješenja moglo biti povećanja policijskih pripadnika na putevima. Kako kaže, trenutni neodgovorni pristup je rezultat i nesreće u Sarajevu.

"Nisam siguran da će ona bilo koga opametiti u ovoj zemlji jer mi smo i do sada imali teških prometnih nesreća u BiH. Ja vjerujem u odgovornost građana i da će putem prosvjeda izraziti pritisak kako bi se neki ljudi pomjerili sa svojih funkcija. Ovdje mora da bude odgovornost i policijskih službenika i komesara i ministara", kazao je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close