Provodi se istraga

Mektić: Nije bilo protuzakonitog djelovanja OSA-e

Vijesti / Flash | 19. 01. 2017. u 15:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ocijenio je izuzetno značajnim za cjelokupne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije to što je Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH danas, a po okončanju istrage, utvrdila da OSA ni na koji način nije djelovala protuzakonito, odnosno da u svom djelovanju nije poduzimala bilo kakve nezakonite mjere i radnje, kao i da nisu prisluškivani dužnosnici R Srbije.

''To je veoma značajno zbog toga što je u posljednjih nekoliko dana jedan broj pojedinaca, a tu prije svega mislim na Stevandića, Galijaševića i još 'neke tzv. eksperte', tvrdio da je bilo tajnog, neovlaštenog prisluškivanja, odnosno 'operativnog prodora prema R Srbiji', optužujući pritom kadrove iz reda srpskog naroda u okviru ovlaštene agencije, a danas je to demantirano'', kazao je Mektić u izjavi za Fenu.

Dodao je da su dezinformacije plasirane od pojedinaca utjecale na odnose dviju zemalja na političkom i sigurnosnom nivou.

Ministar Mektić je izrazio očekivanje da će nakon završetka spomenute istrage Srbija i BiH nastaviti graditi i unapređivati odnose u atmosferi povjerenja i na obostrano zadovoljstvo.
Istovremeno, pozvao je nadležno tužiteljstvo da, sada kada je utvrđeno da je dokument OSA-e zakonit, odnosno da ova agencija ni na koji način nije djelovala protuzakonito, reagira i utvrdi odgovornost pojedinaca koji su povjerljivi dokument 'iznijeli u javnost'.

Podsjetimo, članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH razgovarali su danas u Sarajevu s čelnicima ove agencije o pitanjima u vezi s predmetom kodnog naziva "Ušće", a nakon sastanka je istaknuto kako je utvrđeno da nije bilo prisluškivanja građana i funkcionara Republike Srbije.

Usto je utvrđeno da je dokument koji je 'procurio' u javnost o aktivnostima i kontraobavještajnom djelovanju autentičan, a najavljeno je i provođenje istrage unutar OSA-e zbog 'curenja' povjerljivih dokumenata u javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close