Novi ministar sigurnosti

Mektić: Nema poštede pred zakonom za one kojima se dokaže kazneno djelo

Vijesti / Flash | 09. 04. 2015. u 14:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovani ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je u Sarajevu kazao novinarima da će prvenstveno njegov cilj i zadatak kao ministra biti da agencijama za provođenje zakona koje su u sastavu Ministarstva, prvenstveno policijskim agencijama, stvori sve preduvjete za kvalitetan i efikasan rad, a s druge strane da uvede princip odgovornosti.

''Znate koliko smo mi opterećeni pitanjem kriminala, posebno korupcije, pa ako hoćete i političke korupcije. Zato sam i želio jučer održati sastanak s glavnim tužiteljem i razgovarali smo o toj temi'', kazao je Mektić.

Dodao je da su konstatoirali da postoje ozbiljni problemi u toj oblasti, da ne postoji efikasnost u smislu sprečavanja, otkrivanja i procesuiranja takvih teških oblika organizovanog kriminala, korupcije pa i terorizma.

''Tužitelj je govorio o nekim organizacijskim promjenama i stvaranju boljih institucionalnih kapaciteta u samom Tužiteljstvu, a pružio sam uvjeravanje tužitelju da ćemo mi, kao policijske agencije, u punom smislu riječi i punom kapacitetu biti servis Tužiteljstvu vezano za dokumentiranje kaznenih djela'', kazao je Mektić.

Po njegovim riječima, konstatirali su i to da, gdje god postoji informacija, gdje god postoje indicije i dovoljno osnovanih podataka, da nitko u tom smislu neće biti zaštićen, preskočen, da nitko neće biti zaobiđen, „da ćemo u svaki predmet ući, Tužiteljstvo zajedno s policijskim agencijama i dokraja provesti istragu vezanu za takve predmete“.

''Tamo gdje postoje osnovane sumnje i osnovani dokazi da je počinjeno kazneno djelo nitko neće biti pošteđen, nitko neće biti zaobiđen, a tamo gdje ne postoji dovoljno radit će se do onog trenutka dok tužitelj misli da to treba dovoljno dokumentirati ili da tužitelj donese neku tužiteljsku odluku u smislu da nema dovoljno elemenata za procesuiranje'', kazao je Mektić.

Istaknuo je da će Ministarstvo sigurnosti i policijske agencije u sastavu Ministarstva, u punom smislu riječi biti servis Tužiteljstva da omoguće Tužiteljstvu sve što je potrebno da tužitelj može dokumentirati svako kazneno djelo.

Kopirati
Drag cursor here to close