Moraju reagirati

Medvedev: Sankcijama testiraju našu snagu

Vijesti / Svijet | 15. 09. 2014. u 09:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snaga Rusije je testirana sankcijama koje je nametnuo zapad i zemlja mora reagirati istim omjerom, izjavio je u ponedjeljak premijer Dmitrij Medvedev pred članovima vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

''Kada mnogi naši partneri, ako mogu biti tako nazvani, testiraju snagu Rusije sankcijama i prijetnjama, važno je ne podleći iskušenju takozvanih lakih rješenja i sačuvati i nastaviti razvoj demokratskih procesa u našem društvu i našoj državi'', kazao je Medvedev.

Europska unija i Sjedinjene Države nametnule su sankcije prošli tjedan Moskvi zbog njene politike prema Ukrajini, podsjeća Reuters.

Međunarodni manevri u kojima sudjeluju vojnici iz 15 zemalja, uključujući i SAD, danas trebaju početi u Ukrajini.

Iz Ukrajine stižu izvještaji o nastavku kršenja primirja na istoku zemlje između vladinih snaga i proruskih pobunjenika, navodi Fena.

Kijev je jučer optužio pobunjenike da ugrožavaju mirovni proces kršenjem prekida vatre na istoku Ukrajine, a u razmjeni vatre u Donjecku, uporištu separatista, bilo je i civilnih žrtava prema navodima lokalnih vlasti.

Jedni druge optužuju za kršenje prekida vatre zaključenog između vlade i pobunjenika 5. rujna čime je okončano pet mjeseci borbi u kojima je poginulo preko 2.700 ljudi.

Jučer su Moskva i Kijev razmijenili optužbe o stvarnim namjerama sukobljenih snaga na istoku Ukrajine, piše Fena.

---

Poljska će poslati Ukrajini stratešku opremu koja po poljskim zakonima uključuje i oružje, ali kao poklon MUP-a za ukrajinsku policiju.

S time da u snage koje podliježu resoru unutarnjih poslova spada i ukrajinska Narodna garda koja sudjeluje u operacijama protiv separatista. Poljsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da će na osnovu bilateralnog sporazuma pokloniti Ukrajini stratešku opremu isključivo za snage koje u Ukrajini podliježu resoru unutarnjih poslova.

Projekt predviđa isporuke strateške opreme, ne precizira kakve, a prema poljskim zakonima u stratešku opremu spada i oružje i oprema tzv. dvostruke namjene koja može da se koristi i u vojnim operacijama, piše današnja Žečpospolita.

Poljski list navodi da među korisnike te pomoći poljske policije spada i ukrajinska Narodna garda koja je angažirana u operacijama Kijeva protiv separatista i u kontroli ukrajinskih granica.

Poljska će prvi put s Ukrajinom potpisati takav bilateralni sporazum a uslijedit će i ista pomoć Moldaviji u kojoj također vladaju bojazni od prelivanja sukoba iz Ukrajine. Poljski MUP priopćio je da je sporazum pripremljen za potpis na inicijativu Ukrajine.

Poljska će stratešku opremu isporučiti Ukrajini besplatno, platit će i troškove prijevoza a kada je o vojnoj suradnji i isporukama oružja riječ, ministar obrane Tomaš Šemonjak poručio je prošlog tjedna u Kijev da oružje mogu da dobiju, ali ne kao pomoć već da ga kupe.

Suzdržanost poljske vlade i predsjednika Bronjislava Komorovskog da zvanična Varšava pomogne Ukrajini isporukama oružja već je više puta kritikovao lider opozicionih konzervativaca, bivši poljski premijer Jaroslav Kačinjski.

U razgovoru za nedjeljnik Do žeči Kačinjski je sada predložio da SAD, Velika Britanija, Poljska a možda i još neke zemlja, ne osporavajući NATO, stvore čvrsti manji vojni savez i novi sustav obrane koji bi pošao od toga da odnosi Zapada s Rusijom neće još dugo biti dobri.

Poljskoj i baltičkim zemljama bi po riječima Kačinjskog trebalo da pomogne i Europska unija, tako što bi osnovala posebni fond europske sigurnosti i iz njega davala zemljama koje ugrožava Rusija povoljne kredite za modernizaciju vojske.

''Kada bi istovremeno EU obustavila privremeno naše uplate u europski proračun, to bi bilo optimalno'' kazao je lider poljske opozicije, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close