Glasine

Mediji nagađaju: Djevojčica, koja je pobjegla iz Beča, poginula u Siriji?

Vijesti / Svijet | 16. 09. 2014. u 07:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od dvije maloljetne djevojčice iz Beča, porijeklom iz BiH, koje su pobjegle iz obiteljskog doma u Austriji u Siriju, navodno je poginula, objavio je austrijski dnevnik Salzburger Nahrihten tvrdeći da je jedna djevojka poginula, ali da za to nema potvrde.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Austrije Aleksandar Marakovic rekao je kako i ta ustanova raspolaže s tom informacijom, da ju je provjerila, ali da ne može u potpunosti potvrditi da je ona točna. Međutim, dodao je kako su roditelji informirani da je njihova kćerka možda poginula.

Generalni direktor za javnu sigurnost Konrad Kogler potvrdio je odgovarajuće glasine, ističući da se one ne mogu trenutno potvrditi. Samo dan ranije je austrijski tisak prenio da Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16), koje su u travnju pošle iz Beča u džihad očigledno vrbuju tinejdžere iz Austrije da im se pridruže.

Sabina i Samra su 10. travnja napustile dom u Beču, a u oproštajnoj poruci roditeljima su objavile kako idu u Siriju boriti se za islam. Od tada nema ni traga od njih, a Interpol je pronašao slike dvije djevojke, koje su odrasle u Beču, odjevene u burke s kalašnjikovima u rukama.

Ovog mjeseca policija je uspjela spriječiti druge dvije maloljetnice da iz Graza otputuju u Siriju, koje su rekle da su pošle u džihad. Policija vjeruje da su Samra i Sabina dvije djevojke inspirirale da se pridruže terorističkoj organizaciji Islamska država (IS).

Bečki dnevnik Kronen zeitung tvrdi da Samra i Sabina redovno "čatuju" s mladima na platformama socijalnih mreža, prenoseći kako imaju odličan život na frontu, veličaju ubojstva nevjernika.

Austrijska policija pretpostavlja da IS koristi Samru i Sabinu za vrbovanje maloljetnika, i ukazuju da nije poznato da li to čine svojom voljom ili su instrumentalizirane od terorista, to jest natjerane, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close