Dan općine

Matuško: Neum ne smije postati nečija kolonija

Vijesti / Flash | 31. 08. 2014. u 14:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon niza kulturno zabavnih manifestacija koje su organizirane povodom Dana općine Neum i blagadana Gospe od Zdravlja, u petak navečer je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na koju su se odazvali mnogi ugledni gosti iz javnog, društvenog i političkog života Hercegovine, a i susjednih općina i županija Republike Hrvatske.

Prije sjednice, položeni su vijenci za sve poginule branitelje Domovinskog rata na Spomen obilježju – Križu.

Predsjednik OV Neum, Mirko Pavlović otvorio je svečanu sjednicu, te na samom početku pozdravio nazočne, a posebno uvažene goste, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, crkvene predstavnike te stranačke dužnosnike: Mladena Boškovića – ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a i dopredsjednika HDZ BiH, Dragana Vrankića člana Predsjedništva HDZ BIH i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slađana Bevandu ministra unutarnjih poslova Vlade HNŽ, Olivera Soldu ministra za pitanja branitelja u Vladi HNŽ, te Nikolu Dobroslavića – župana Dubrovačko-neretvanske županije, Milana Perića – pročelnika ureda za poduzetništvo i turizam grada Dubrovnika i predsjednika Zavičajne udruge Neumljana u Dubrovniku, te mnoge ostale uvažene goste, načelnike i predsjednike Općinskog vijeća susjednih općina i političke dužnosnike.

Prigodno izvješće o učinjenom u proteklom razdoblju, te o planovima za budućnost iznio je načelnik općine Neum dr. Živko Matuško.

''Koristim ovu prigodu da izdvojim neke specifičnosti Neuma kao jedine općine koja izlazi na more. Turizam je okosnica gospodarskog razvitka, a ne znamo što ćemo od silnih prometnih gužvi tokom turističke sezone. U prometnom smislu smo potpuno izolirani, i situacija se čini prilično teškom i zabrinjavajućom. Stoga ćemo se izgleda definitivno morati založiti za sanaciju stare ceste Neum-Cerovica- Dračevo jer zalaganje za izgradnju nove ceste Neum- Stolac se čini kao Sizifov posao''.

Načelnik se osvrnuo na brojne razvojne, gospodarske, kulturne, sportske uspjehe i događaje tijekom prošle godine, te je u oblasti školstva posebno istaknuto kako od ove godine Srednja škola Neum djeluje kao samostalna ustanova, a ne više kao podružnica čapljinske srednje škole.

''Neum ne smije postati nečija kolonija. Zato moramo razvijati hrvatsko narodno jedinstvo i slogu i zajedno s našim legalnim i legitimnim hrvatskim predstavnicima u svim tijelima vlasti, graditi bolju budućnost, poštujući i cijeneći što je tuđe. Pokazali smo da to znamo kada je potrebno. To je uvjet hrvatskog opstanka na ovim prostorima'', kazao je načelnik Matuško.

Nazočnima su se prigodno obratili i Mladen Bošković, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ i dopredsjednik HDZ BiH, Dragan Vrankić član Predsjedništva HDZ BIH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne škupštine BiH, župan Dubrovačko- neretvanske županija Nikola Dobroslavić i pročelnik za poduzetništvo i turizam grada Dubrovnika Milan Perić.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su KUD Humski glas i neumski glazbenik Marin Previšić. Na završetku sjednice svi uzvanici nastavili su zajedničko druženje uz večeru u dvorani hotela Neum, priopćeno je iz Općine Neum.

Kopirati
Drag cursor here to close