Vijeće Europe

Masovno špijuniranje nije ostvarilo svoj cilj

Vijesti / Flash | 21. 04. 2015. u 18:34

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je u utorak rezoluciju o masovnom špijuniranju u kojoj upozorava da praksa masovne špijunaže, koju je objelodanio američki uzbunjivač Edward Snowden, ugrožava osnovna ljudska prava i ograničava načine sprečavanja terorističkih napada.

''Masovna špijunaža izgleda da nije doprinijela sprečavanju terorističkih napada, nasuprot ranijim tvrdnjama visokih obavještajnih dužnosnika'', navodi se u rezoluciji koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila na osnovu izvještaja holandskog poslanika Petera Omcigta, navedeno je na siteu Vijeća Europe.

Umjesto toga, resursi koji bi mogli preduhitriti teorističke napade skrenuti su u svrhe masovnog nadzora, a time je potencijalno opasnim osobama omogućeno da djeluju.

Zastupnici Parlamentarne skupština Vijeća Europe ukazali su kako se sakupljanje i analiza osobnih podataka, uključujući takozvane "metapodatke" (podatke o podacima), mogu provoditi bez pristanka samo na osnovu "sudske odluke koja je donesena na bazi razumne sumnje".

Pozvali su i na bolju pravosudnu i parlamentarnu kontrolu obavještajnih službi, na uspostavljanje "obavještajnog kodeksa" kojim se definiraju uzajamne obveze, a koji bi tajne službe mogle usvojiti, kao i na pouzdanu i efikasnu zaštitu uzbunjivača.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe je pozvala glavnog tajnika Vijeća Europe da iskoristi ovlaštenja koja mu pruža Europska konvencija o ljudskim pravima i zatraži od država sudionica da odgovore jesu li njihove špijunske aktivnosti u skladu sa standardima Konvencije vezanim za ljudska prava.

Europski zastupnici su, također, pozvali parlamente država članica da provedu istrage o aferi američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) čiji je agent Snowden bio, kao što je to učinio njemački Bundestag, prenosi Tanjug.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe je zaključila da "nemilosrdan tretman" američkih vlasti prema Snowdenu ne doprinosi uspostavljanju međusobnog i javnog povjerenja.

Kopirati
Drag cursor here to close