Švedska

Maskirani muškarci napali migrante

Vijesti / Flash | 30. 01. 2016. u 14:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više desetaka maskiranih muškaraca, za koje se smatra da dolaze iz kriminalnog i neonacističkog miljea, napalo je u petak navečer migrante u središtu Stockholma, objavila je u subotu švedska policija.

Do sada još nitko od žrtava nije podnio prijavu, navela je je glasnogovornica stockholmske policije Towe Haegg.

Između 50 i 100 maskiranih muškaraca dogovorilo je okupljanje početkom večeri na velikom pješačkom trgu gdje se sastaju mladi, marginalne skupine i maloljetni migranti bez pratnje.

Prema iskazima svjedoka koje je prikupio dnevni list Aftonbladet, napadači su uznemiravali osobe za koje su procijenili da su stranci i dijelili letke u kojim se poziva da se “sjevernoafričkoj djeci na ulicama prirede kazne koje zaslužuju”.

Nakon informacije o planu napada maloljetnih migranata bez pratnje u središtu Stockholma, vlasti su rasporedile brojne policijske snage, specijalne jedinice i helikoptere.

Jedan muškarac (46) je uhićen nakon što je udario policajca u civilu.

Tri osobe stare između 20 i 30 godina privedene su zbog ometanja javnog reda, ali su puštene. Protiv jedne osobe koja je nosila nož podnesena je kaznena prijava. Istraga zbog udruživanja radi nanošenja teških nasilja trebala bi omogućiti identificiranje osoba ili organizacija koje su pokrenule nasilje.

Na internet stranica Nordfront, neonacističkog pokreta SMR, pisalo je u petak navečer da imaju ” izvore na licu mjesta” i da se “stotinjak huligana sprema uvesti reda među kriminalcima iz sjeverne Afrike”.

Tijekom 2015. godine 163.000 izbjeglica predalo je molbe za azilom u Švedskoj. Ministar unutrašnjih poslova Anders Ygeman je rekao u srijedu da zemlja namjerava vratiti oko polovine tih migranata, čije su molbe za azilom odbijene.

Kopirati
Drag cursor here to close