ubojstvo civila

Marinku Petroviću sedam godina zatvora zbog zločina počinjenog u Konjicu

Vijesti / Flash | 05. 10. 2015. u 17:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru osudio je Marinka Petrovića na sedam godina zatvora zbog zločina počinjenog u Konjicu.

Petrović je proglašen krivim jer je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), uhitio Nikolu Magazina i zajedno s njemu poznatim vojnicima fizički ga maltretirao, te su ga odveli u Sudarevu pećinu, gdje su ga ubili.

Tijelo Magazina ekshumirano je u svibnju 2006. godine. Slavko Pavlović, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je preko iskaza svjedoka dokazano da je optuženi nečovječno postupao i ubio civila, čime je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

''Sud smatra da postoje uvjeti za zločin protiv civilnog stanovništva jer smo utvrdili da je ubijeni Nikola Magazin bio civil, a optuženi vojnik'', rekao je Pavlović, dodavši da su 'psovanje četničke majke i udaranje po tijelu samostalne radnje'.

On je kazao da je Sudsko vijeće prilikom izricanja presude cijenilo olakšavajuće okolnosti, kao što su da je Petrović obiteljski čovjek, ima maloljetno dijete, lošeg je imovnog stanja i da ranije nije bio osuđivan.

U presudu je uračunato vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru od 28. veljače ove godine.

Donesena je odluka da se optuženom produžava pritvor. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH (FBiH), prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close