Izborna obećanja

Mali predizborni pojmovnik, vol.2

Vijesti / Flash | 18. 09. 2014. u 07:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dalje vjerujemo da je mnogima prilično teško snaći se u pravoj šumi predizbornih kandidata i obećanja, komunikacijskih kanala i poruka, stranaka i slogana, odlučili smo pojasniti vam još neke od važnih pojmova koje ovih dana susrećete oko sebe.

Ako ste propustili prvi dio članka, možete ga pročitati ovdje.

Glasačko mjesto – Uglavnom za tu priliku prilagođene školske učionice. Ne kaže se uzalud da se čovjek uči dok je živ, pa nas valjda zbog toga svako malo vraćaju u učionice.  Treba li reći da je većina glasača iz kategorije "ponavljači"?

Glasačka kutija –  Funkcionira na sličnom principu kao fliper, aparat za čokoladice ili cigarete, s tim da kad u nju ubacite ne dobijete ništa zauzvrat. Ništa se ne dogodi. Uglavnom se ništa ne dogodi naredne četiri godine. A onda opet nakon četiri godine dođete ubaciti žeton…ovaj, glasački listić. I tako godinama očekujete da se nešto dogodi, ali glasačka kutija, kunu se neki, daje manje nego poker-aparat.

Prostor diskrecije – To je onaj ograđeni dio koji služi za zaokruživanje listića, te da se član izborne komisije ne primijeti dok nekom starijem glasaču koji nije ponio naočale pokazuje koga treba zaokružiti na glasačkom listiću. Uz riječi "Ne, nisu ti dobro rekli…“

Izborna šutnja – To je onaj dan prije izbora kada je zabranjeno reklamirati stranke. Ono kada šute svi osim medija koji ionako ne govore. Otprilike ima smisla kao žuti karton nogometnom vrataru zbog zadržavanja igre u 94. minuti. Niti je ijedan golman ikada dobio crveni nakon toga, a niti je ijedna stranka isključena zbog kršenja izborne šutnje.

Javno mnijenje – Poznato i kao javno mišljenje, neupućenima daje dojam da u ovoj zemlji ljudi razmišljaju i imaju stav. Nijedno ispitivanje javnog mišljenja još nije pružilo previše dokaza za to. Možda bi bilo bolje da se ispituje tajno mišljenje?

Birač – To je drugo ime za glasača. Za razliku od glasača, koji samo daje glas, birač bi trebao ostaviti dojam onoga koji se razumije u ponuđeno, pa bira za koga će. No, postoji ona stara izreka koja kaže "Od birača nema je*ača“ i time vam je zapravo sve rečeno.

Apstinent – Birač uvjeren u to da nema za koga glasati i koji je zato odlučio ne izaći na izbore, te je time pružio mogućnost da netko drugi izađe umjesto njega. Uostalom, zašto da glasuju mrtvi, kad se može umjesto živog?

TV debate – Emisije u kojima se predstavljaju kandidati na izborima, a koje prečesto variraju od komedije do tragedije. One bi se, da je pravde na ovom svijetu,  ubuduće trebale organizirati kao Talent Show – pa tko spoji inteligentan izgled, dobru dikciju, pravilan izgovor, uljuđenost i ne slaže barem triput u emisiji - da ga se odmah proglasi pobjednikom! Izbori nam onda ne bi ni trebali.

Predizborni skup – To je popularni glazbeno – scenski spektakl kojeg organizira određena stranka i u kojem govornici nazočnima (mahom članovima i simpatizerima stranke) govore ono što ovi već znaju, ali oni svejedno oduševljeno plješću kao da to što im ovi govore čuju prvi put. Ponekad izgleda glupo iznova uvjeravati vlastito članstvo da glasuje za tebe, to se valjda podrazumijeva. Možda je sav taj cirkus organiziran da bi se pridobilo one koji su naišli isključivo zbog besplatnog piva i kobasica? Zar nije onda lakše i jednostavnije ponuditi im bolje pivo i bolje kobasice od konkurencije?

Naši – Svaka stranka koja nije njihova - uključujući i one koje su naše, ali iz nekog razloga nisu dovoljno naše. Naši su stalno u nekoj defenzivi, jer su svi ostali uvijek protiv njih i zbog toga uvijek imaju kvalitetan izgovor za neuspjeh. Zanimljivo je i da "Naša stranka" uopće nije naša, nego ničija.

Izdajnici – Vrlo čest izraz za one koji su naši, ali zapravo nisu naši, jer su zbog nekog razloga skužili da nema dovoljno fotelja za sve naše, pa im je palo na pamet da probaju drugim putem do cilja. Mnogi se na tom putu pomalo izgube, a neki posve nestanu. No, ne bojte se za fotelje, njih netko uvijek nekako popuni.

Komunisti – Sudionici izbornog procesa još uvijek, čak 24 godine nakon sloma komunizma. Nemaju više ni jednu komunističku stranku, ali zato imaju većinu ostalih.

Strani plaćenik – Protukandidat koji ima jake argumente protiv kandidata. I obratno. Zanimljivo kako ne postoji termin "domaći plaćenik", valjda zato što se podrazumijeva da domaći rade isključivo volonterski, na dobrobit naroda.

Izborna obećanja – Ako je obično obećanje, prema onoj izreci,  ludom radovanje, onda su izborna obećanja ludom i radost i sreća do kraja života. Posebno ako se luđak zaposli na jednom od onih 100.000 – 200.000 obećanih radnih mjesta.

Asfaltiranje – provjerena tehnika uvjeravanja glasača da se nešto ipak radi i da nam postojeća vlast jasno ucrtava put u svjetliju budućnost i da bi joj valjalo produljiti mandat. Ma koliko se činilo da je fora odavno prokužena, ona uvijek nanovo upali. Novi asfalt drži obično do prve kiše, a glasači za tu činjenicu  drže k'o do lanjskog snijega.

Kopirati
Drag cursor here to close