stižu osude

Mali - džhadisti izveli kombinirani napad, stradale i plave kacige

Vijesti / Flash | 12. 02. 2016. u 19:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam vojnika, četiri gvinejske 'plave kacige' i tri malijska vojnika, poginuli su u petak na sjeveru Malija u dva odvojena napada koja se pripisuju džihadistima, koji su odnedavno intenzivirali svoje akcije u regiji.

Kombinirani napad

Kamp UN-ove misije u Maliju (Minusma) u Kidalu (na sjeveroistoku) rano jutros bili su meta kombiniranog napada u kojem je više osoba poginulo, a tridesetak ozlijeđeno, javlja Fena.

U isto vrijeme, tri malijska vojnika su poginula, a dva su povrijeđena u zasjedi u regiji Tombuktua (na sjeverozapadu), gdje su u napadu na bazu nigerijskih policajaca tjedan ranije poginuli malijski vojnik i četiri napadača.

Odgovornost za ovaj napad je preuzela al-Qaeda Islamskog Magreba (Aqmi).

Napadi navodnih džihadista su se smjenjivali ovaj tjedan u Maliju i koincidiraju s prvom posjetom području koje je u ponedjeljak na sjeveru zemlje započeo novi šef Minusme MahamatSaleh Annadif.

U prvom bilansu navedeno je da su dvije osobe poginule u napadu na UN-ovu misiju, kombiniranom napadu rakete i kamiona-bombe, prema dužnosniku gvinejskog kontingenta. On se povećao nakon smrti dva vojnika, među sedam koji su bili teško povrijeđeni.

''Novi bilans je četvero poginulih. Dvoje povrijeđenih je umrlo'', rekao je za novinsku agenciju AFP izvor iz Minusme, a prenio Le Point.

Ban Ki-moon osudio napad u Maliju

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u petak je osudio napad koji je izveden u Kidalu, na sjeveru Malija, "koji je uzrokovao smrt najmanje pet plavih kaciga i u kojem je povrijeđeno oko trideset drugih vojnika', priopćeno je iz UN-a.

Ban 'naglašava da napadi koji su ciljali plave kacige mogu predstavljati ratni zločin po međunarodnom pravu i pozvao da napadači budu privedeni pravdi'', navodi se u priopćenju UN-a koje prenosi Le Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close